Piše Roberto Car

Ovo su porazi sportskog sektora Grupacije Baskonia-Alaves


Neuspjeh u Koprivnici bio je, zapravo, očekivan. Možda "pad sustava" nije morao stići baš na tom gostovanju, ali prije ili kasnije bio je neminovan. Previše su pulski nogometaši odigrali dobrih partija, uz mršave rezultate, da negdje ne bi "pukli". Suludi ritam igranja osjetio se na "zeleno-žutima" već po izlasku na travnjak.

Trener Istre 1961 Ivan Prelec morao je jednostavno i u taj susret krenuti s najjačim raspoloživim snagama, ali nije išlo. Ključni igrači bili su istrošeni, načeti, umorni. Blagojević, Gržan i Močinić prije svih. Galilea nije mogao igrati i to je, uz stoperski par i napadače, jezgra momčadi. Oni, na čelu s Prelecom, zapravo vade kestenje iz vatre za nekog drugoga. Onoga koji je i u proteklom prijelaznom roku propustio priliku istinski pojačati momčad. Varaždinci su, primjerice, pogodili s pojačanjima. Doveli su brze i okretne igrače, koji rade razliku na terenu i uz njih strijelca, Obregona. Zabio je Istri, zabio je Interu. Sve da do kraja sezone ne zabije nikome, on je svoje napravio.

A Istra? U ovom su prijelaznom roku prijeko potrebni bili pravi strijelac, kvalitetni stoper i barem jedan brzi igrač koji može napraviti višak u situaciji "jedan na jedan". Nijedan od tih uvjeta sportski direktor Javier Moran, njegov nadređeni Sergio Fernandez i suradnici nisu ispunili. Doveden je konačno Blagojević, koji je trebao doći još ljetos, te Guzina i Delić. Napadači, ali ne i rasni strijelci koji su bili neophodni. I gurnuli su momčad Prelecu u ruke, da pokuša s tim kadrom izboriti ostanak. Malo nesreća, malo i Prelecovo oklijevanje da pokuša s nekom promjenom prodrmati momčad (Duka – Čondrić) i epilog svega je sve izgledniji put prema novim kvalifikacijama za prvoligaški ostanak. Subotnji ogled s Goricom ovoga trenutka djeluje kao posljednji vlak za dostizanje Varaždina. Ne uspiju li "zeleno-žuti" nakon 33. kola smanjiti zaostatak za Varaždinom, mogu se slobodno okrenuti tempiranju forme i čuvanju igrača za kvalifikacije.

Naravno da i tu postoji caka. Uzvratni kvalifikacijski susret s Orijentom je 5. kolovoza, a novo prvenstvo starta već 15. kolovoza. S kojim će igračkim kadrom pulski klub u novu sezonu? Gotovo polovici igrača istječe ugovor, ili istječe posudba. Neki imaju opciju produljenja, ali s nikim od svih ovih igrača sportski direktor kluba i suradnici još nisu pričali. Nevjerojatno! Momčad se grčevito bori za ostanak, a većina igrača ne zna hoće li im vjerojatni uzvratni ogled s Orijentom biti i posljednji u dresu Istre 1961. I kako da trener traži od tih igrača da stave glavu na kopačku u kvalifikacijama?

Dakako, ima još. Ukoliko se pulski klub još jednom pokaže kraljem kvalifikacija, s kakvim će se sastavom krenuti u novu sezonu? U tih deset dana trebat će osigurati barem 10-15 igrača. Neizvedivo! Osim, ako klubu nije cilj igrati u Drugoj ligi. Ali onda to treba jasno reći navijačima.

Grupacija Baskonia-Alaves napravila je velik posao u pulskom klubu, zapravo sve je gotovo savršeno, osim onog najvidljivijeg. Rezultata seniorske momčadi. Kad već dosad nije iskorištena prilika da se formira kvalitetan sastav, koji će dobrim rezultatima omogućiti prostor i za promicanje igrača iz omladinskog pogona (bez obzira na debi Lisice), treba već sad pripremiti momčad, ali daleko konkurentniju, za iduću sezonu. Ako u sportskom sektoru iz dosadašnjih pogrešaka nisu izvukli pouke, onda nešto jako ne štima u tom segmentu Grupacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater