PIŠE Nenad MARJANOVIĆ

ORDINACIJA DR. FRICA: Tjerali lovu na svoj plin

Prosjaci i plinovi, to je ukratko ono što se dogodilo u ovoj aferi. Narod, onaj obični, onaj narod koji je na rubu prosjačkog štapa, on će sve platiti, a na koncu konca šteta je nanesena Mađarima. Nije INA hrvatska tvrtka, fala bogu da nije, a nakon par međunarodnih arbitraža dokazano je da su Mađari vlasnici te kriminalne tvrtke i da Hrvati mogu tek nadzirati tko ispušta plinove, ništa više ni manje od toga

Ilustracija

Ilustracija


Efikasnim sustavom za nadzor poslovanja razotkrivena je pljačka stoljeća u INA-i. Hrvatska mora biti ponosna na sustav koji efikasno razotkriva korupciju i malverzacije. Zašto gledati ono crno, pa događaju se stvari koje su pozitivne, stvari koje nas odvajaju od ostatka Balkana i koje pokazuju i dokazuju efikasnost ove male i napaćene države. Evo, prije par dana čujem kako se ne radi o pronevjeri par milijuna kuna nego o milijardama. Ma, genijalno, nije u pitanju pljačka par pišljivih milijuna, što je uobičajeno, nego se radi o nečemu što je iznenadilo čak i HDZ.

Prosjaci i plinovi, to je ukratko ono što se dogodilo u ovoj aferi. Narod, onaj obični, onaj narod koji je na rubu prosjačkog štapa, on će sve platiti, a na koncu konca šteta je nanesena Mađarima. Nije INA hrvatska tvrtka, fala bogu da nije, a nakon par međunarodnih arbitraža dokazano je da su Mađari vlasnici te kriminalne tvrtke i da Hrvati mogu tek nadzirati tko ispušta plinove, ništa više ni manje od toga.

Od svega što se dogodilo u ovoj aferi mene najviše fasciniraju komentari koje daju oporbeni političari a u kojima se tvrdi da su akteri ispali naivni jer su većinu love isplatili na račun jednog penzića. Oni bi valjda to napravili pametnije, pa svaki penzić u ovom sistemu mora biti u minusu, kako naivan moraš biti pa krkati lovu na račun socijalne kategorije i nadati se da te neće otkriti. Gledao sam i sjednicu Gradskog vijeća, Štrumfovizija uživo, i u nekoliko sam navrata shvatio da je ovo sedamnaesta sjednica jer je predsjednica Vijeća nekoliko puta naglasila da se treba usvojiti zapisnik za "šešnajstu" sjednicu. Lipo po domaću.

To me podsjetilo na jednog barbu koji je devedesetih u tadašnjoj Istarskoj banci ispunjavao papirić za podizanje novca i napisao "tri miljara kun". Kada ga je službenica upozorila da mora napisati "tri tisuće", upitao ju je - a ča to ni Istarska banka? E tako, u Puli se uvijek govorilo "šešnajst" tako da je nova Dušica, pardon nova predsjednica Gradskog vijeća, točnije glavna Štrumfeta govorila ispravno.

Svidjela mi se ideja o pokretanju Zaklade za sport koja možda ima šanse da zaživi, svako ima pravo na veselje. Zaklada za sport davat će povelje, diplome donatorima, bar se tako kaže, čudi me da im nitko nije predložio da uvedu nagradu stisak ruke, tapšanje po ramenu ili aplauz, to bi sigurno potaknulo mnoge da daju svoju lovu za sport. Zaklada za sport je nešto što bi trebalo popraviti stanje u pulskom sportu, ali bi ta ista zaklada trebala zbližiti sportaše i donatore. Već vidim naslove u stilu: "Košarkaši pola sata aplaudirali donatoru iz Fažane", "Vaterpolisti tapšali po ramenu donatora iz Rovinja", "Mladi tenisač stiskao ruku svih djelatnika firme koja mu je donirala reket"…

Gradonačelnik je na sjednici pokazao kakav je as, kakav je intelektualac i s koliko pojmova barata, to je ludilo, to je fascinantna količina intelektualnih misli, govornik koji je učio od najboljih, govornik koji je napisao knjigu o najboljem i sada ga je čak i nadmašio. Evo što je gradonačelnik poručio vijećniku Lerotiću nakon pitanja da li je najpoznatiji državni diler plinom Škugor bio njegov čovjek prilikom smjene starog direktora u pulskoj plinari. Tada je Zoro skroz puk'o, otvorio mu se oratorski ventil. Iz njega je isukljalo sve što se mjesecima nakupljalo, otvorilo se, toliko je bio nadahnut da je čak i Ardemio Zimolo, najbolji govornik u Vijeću, ostao u sjeni.

"Kada je nekome nešto dano, kao što je vama politički dano od jedne političke osobe ili kada je netko od neke političke osobe izabran, onda je on u definitivnoj razlici od nekoga tko je izabran od puka ili od naroda. Kada se govori o odabranima ili izabranima, onda bih podsjetio na neke stare zapise. Oni su vam navedeni i citirani i u Tori i u Mahabharati i Ramajani i u Vedama i u Bibliji i u Kuranu i u Epu o Gilgamešu, pa sve do Umerta Eca, ruskog realizma i 20. stoljeća, tamo vam se govori o odabranima i izabranima i onako tko je u takvim zapisima odabran i izabran od naroda, od čovjeka, taj ima priliku nešto napraviti. A onaj koji je izabran od jednog, a nema argumenata za ništa i ne smije imati nikakvu priliku, ako ste me shvatili, nadam se da jeste, imat ćete na snimci ponoviti sve što sam rekao. Meni bi bilo neugodno da sam na vašem mjestu kad već tako pitate kao član stranke, a nisu svi vaši kolegice i kolege takvi, i ja bih sto puta pogriješio, a jesam nekoliko puta ove godine i zato sam se ispričao, nego gledao u pod dok šetam gradom, nego se crvenio zbog Kaštijuna i Uljanika, nego pretvarao poljoprivredno zemljište u građevinsko, nego davao terase i posjede prijateljima, nego povlađivao onima koji mi lajkaju status. To su vam temeljne razlike odabranih i izabranih od jednog političara ili od puka i naroda. Ono što bi se reklo, lopatu u ruke. Hvala."

A molim, šta da ti kažem, majstorski si pokazao i dokazao da si pročitao puno više od Ivice i Marice i Crvenkapice. Sada u Puli svi znaju da je naš gradonačelnik u rangu božjeg izaslanika, svi mogu shvatiti da je on izabran, on je ovdje među nama jer je izabran da na ovom djeliću planeta Zemlje predstavlja nas smrtnike. Kako bi rekao legendarni Milan Rašula, "okrećemo ražanj, a zeka još trči u šumi" i to je ključna stvar, to je sažetak svih akcija trenutne vlasti u Puli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum