PIŠE NENAD MARJANOVIĆ

ORDINACIJA DR. FRICA: Nezavisna bista Filipa Zoričića

Ali ne, prije IT sektora u Istri treba razviti HITI sektor, mjesta gdje ćemo hitit', uvaliti, učmariti, uguziti zaposliti mlade sposobne ljude. Vama možda komunikacija "ni sla nidan niš, on nije ima dela, bija je nezaposlen" izgleda glupava, ali nije tako. I vani slično komuniciraju IT stručnjaci, u šiframa, najčešće nepovezano, bez mozga i logike. Kompjuteri sve rade, mozak ti ne rabi, kako kažu u LAG-u Južna Istra

Filip Zoričić / Nenad Marjanović

Filip Zoričić / Nenad Marjanović


Znam da mi je rima k'o kod Tram 11, ali je aktualna, što zbog frke koju su izazvali hip-hoperi s dna kace, što zbog novog zakona o zaštiti zviždača, ali i Lokalne akcijske grupe (LAG) koja djeluje od Barbana do Vodnjana, od Ližnjana do Tinjana.

Ta mala akcijska grupa - a za opis pojma grupe u enciklopediji nalazimo sljedeće: skupina predmeta, životinja, ljudi, događaja, ili pojmova koji po nekoj svojoj karakteristici spadaju u zajednicu - e, takva jedna skupina predmeta, ljudi i pojmova ovih je dana vrlo aktivna jer se širi Istrom i to za sada samo u okviru IDS-a. Ništa nalik pandemiji, no sve što smo do sada prošli zove nas na oprez.

HITI sektor

Što se ustvari događa i koji su simptomi? Lokalna akcijska grupa (LAG) udruga je koju je osnovalo deset gradova, u kojoj su se za sada zaposlili jedna djelatnica i jedan djelatnik, oboje članovi IDS-a, fala bogu, fala dragom bogu da su se mladi snašli bez pomoći ovih velikih. Još je ljepše kad znamo da su to uspjeli bez žgambete koju su im mogli postaviti mladi načelnik Vodnjana, mladi načelnik Medulina. Ali ne, prije IT sektora u Istri treba razviti HITI sektor, mjesta gdje ćemo hitit', uvaliti, učmariti, uguziti zaposliti mlade sposobne ljude.

Vama možda komunikacija "ni sla nidan niš, on nije ima dela, bija je nezaposlen" izgleda glupava, ali nije tako. I vani slično komuniciraju IT stručnjaci, u šiframa, najčešće nepovezano, bez mozga i logike. Kompjuteri sve rade, mozak ti ne rabi, kako kažu u LAG-u Južna Istra. Tko kaže da se IDS nakon izbora nije snašao, malo-pomalo s novim idejama i novim inicijativama sve će biti kao nekad. Da ne unesemo zabunu, lokalnih akcijskih rupa, pardon grupa ima četiri - Južna, Središnja, Istočna i Sjeverna. A ako zagusti, lako je uvaliti još Jugoistočnu, Sjeveroistočnu, pa krcaj do jaja.

Ima tu mjesta za sve, SDP-ejci i HDZ-ejci su pronti, možda će samo ovi iz malo većih sredina smisliti nešto originalnije. Recimo, u Puli bi se mogla pokrenuti humanitarna udruga Nezavisna bista Filipa Zoričića. Građani bi na svoju inicijativu skupljali sredstva u adventskoj kućici da se jednog dana sagradi Nezavisna bista našem gradonačelniku. Pa da više ništa i ne napravi, dovoljno je što je pokrenuo adventski vlakić u kojem su se vozila sva djeca bez obzira jesu li im roditelji iz IDS-a ili nisu. Nije se tu gledalo tko je tko, djeca su tu zajedno kružila uživajući u svježem zraku koji je dopirao s Kaštijuna.

Gradonačelnik je neki dan primio i Bruna Langera, glazbenika koji je svirao na krizmi Jože Manolića i koji pamti odlazak saveznika 1947. godine. Langer je ispratio Jugoslaviju, nekoliko vlada u RH, napokon je doživio i zatvaranje kluba Uljanik, sjetite se silnih prosvjeda i peticija, ispratio je u ropotarnicu povijesti sve sinonime svoje borbe.

Lik za spomenik

Ako bog da, a dat će, možda Langer završi i konačno protjerivanje elektronske glazbe iz Pule. Kaže kandidat za nositelja Nezavisne biste Filipa Zoričića, Filip Zoričić da će Bruno Langer otvoriti Kulturno ljeto 2022. Vjerujem da su glazbeni sladokusci došli na svoje.

Treba nam lik, lik za spomenik, javlja li se netko dobrovoljno?

U Facebook prepisci između predsjednika pulskog IDS-a Daniela Dekovića i gradonačelnika Pule Filipa Zoričića sijevaju iskre, zadnje što sam ubr'o je to da je Deković napisao Zoričiću "da nas poštedi jeftine demagogije". Pa, koliko je meni poznato, Zoričić je najavio štednju, restrikcije pa ga treba pohvaliti zbog toga, a ne ga zbog toga prozivati. "Jeftina demagogija" je na buvljaku u Rojcu skoro besplatna.

Sjedio predsjednik Milanović do kasno na Pantovčaku, satima promatrao satelitske snimke s granice Rusije i Ukrajine i onako slomljen kaže zaspalom Orsatu Miljaniću: Miljane, idem ja, koma sam, sam ću se voziti, ne trebaš nikoga zvati, kužiš me? Miljanić se trgne, makne sa sebe čupave šlape i deku s motivom mačke i kaže: Ma, daj, strpi se samo da se ja malo sredim pa ću te ja prebaciti… Milanović se niti ne osvrne, uđe u dvorište, sjedne u bijeli Peugeot 304 i krene. Na cesti uoči neku ženu kako čeka autobus, odmjeri je i stane: Idete? Žena polako ulazi, vidi se da je promrzla, u ruci joj vrećice Konzuma plus, lagano se smjesti i odmjeri vozača.

- Do centra, molim vas, vozite polako i pažljivo, pazite, ja sam majka osmero djece, budite pažljivi.

- Ja da budem pažljiv?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini