Piše Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Onečišćivač (ne)plaća


Buzet je početkom prošle godine donio odluku o načinu pružanja usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada usklađenu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpada, ali i uredbom koja je napravljena u cilju usklađivanja s EU direktivama i obvezama koje je Hrvatskoj nametnula Europska unija.

Ključna novina u odnosu na dotadašnji sustav s brojnim uređenim eko otocima, a koji je na buzetskom području bio na zavidnom nivou, bila je individualizacija usluge da bi korisnike potaknuli da što manje otpada odlažu i da ga što više recikliraju.

Uvedeno je plaćanje "fiksnog djela" ovisno o volumenu spremnika, a na tu se cijenu, ovisno o pražnjenju spremnika, dodao varijabilni dio po načelu "onečišćivač plaća".

Nepunih godinu i pol od uvođenja novog sustava, izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju s komunalnim otpadom koje je Vlada donijela u rujnu ove godine, mijenja se način naplate, čija bi primjena dovela do velikog poskupljenja cijena usluge malim domaćinstvima i tvrtkama koje proizvode male količine otpada, dok bi s druge strane drastično smanjila cijene velikim korisnicima, odnosno velikim proizvođačima otpada.

Novim odredbama propisano je da sva kućanstva plaćaju jednak fiksni dio cijene, neovisno koliko otpada produciraju. Odnosno, da svi gospodarski subjekti unutar iste potkategorije također plaćaju jednaku "fiksnu" cijenu. Izjednačilo bi se time korisnike koji uvelike opterećuju sustav gospodarenja otpadom s onima čije je opterećenje vrlo malo. Drugim riječima, domaćinstva sa šest članova i ona s jednim članom, plaćala bi isti fiksni dio. Izjednačeni bi u tom dijelu cijene bili, primjerice jedna tvornica od sto zaposlenih i mali obrt s jednim zaposlenim.

Primjene li se te nove zakonske odredbe - a svi istarski komunalci traže odgodu njihovu primjene, kao i provjeru ustavnosti - moglo bi se desiti da ubrzo od zakonskog načela "onečišćivač plaća" dođemo do prakse "onečišćivač ne plaća" jer će mali korisnici usluge snositi isti teret fiksnog dijela kao i veliki. Kada se uzme u obzir da u postojećem načinu obračuna u pravilu veći dio cijene čini taj "fiksni" dio, a manji "varijabilni", ovakav pristup ispada kao pogodovanje velikima. Pa kakve su to zakonske odredbe?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini