MEMORIJAL U SPOMEN NA ĐANIJA ŠVERKA:

Jubilarni 5. susret vlasnika automobila Fićo i Abarth kao sjećanje na Buzećana koji je obilježio povijest auto sporta

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Memorijalni susret ponovo je bio mjesto okupljanja nekadašnjih i sadašnjih automobilista, prvenstveno zaljubljenika u legendarno vozilo - Fićo i njegovu sportsku inačicu - Abarth

Za Ivana Đanija Šverka kažu da je jedan od najznačajnijih hrvatskih automobilista, kao i začetnik oktanskog ludila u Buzetu koji se danas upravo zbog brojnih generacija automobilističkih entuzijasta, ponosi titulom grada oktana. U spomen na ovog automobilističkog asa, u njegovom rodnom gradu petu godinu za redom, održan je susret koji je okupio četrdesetak sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke, Austrije, Švicarske…. Memorijal Đani Šverko ponovo je bio mjesto okupljanja nekadašnjih i sadašnjih automobilista, prvenstveno zaljubljenika u legendarno vozilo - Fićo i njegovu sportsku inačicu - Abarth.

        Oktanski jubilarac na godišnjicu Đanijeve smrti, potvrdio je i da popularna vozila još uvijek imaju brojne fanove. Buzećani su iskoristili priliku i pogledali vozila parkirana u ulici II. Istarske brigade. Većinom "fićeka" svih godišta, oblika, ali i boja, od prevladavajućih bijelih i crvenih do atraktivnih žutih. Pažnju je privlačio natpis na crvenom fićeku zagrebačkih registarskih oznaka čiji je vlasnik očito član Fićo fan kluba Zagreb: "Tko ima para vozi se u fići, a tko nema mora pješke ići".

        - Ovo je za mene najljepši dio godine. Koliko god bio tužan u mom životu, toliko se veselim da na susrete dolazi sve više ljudi, izjavila je Đanijeva kćerka Mila Šverko, organizatorica susreta vlasnika starodobnih vozila koji čuvaju uspomenu na njenog oca. Brojni su oni koji je u tome organizacijski podržavaju, od Grge Dulabića iz Münchena do Hrvoja Ćubelića iz Rijeke i Deana Prodana iz Buzeta. Zahvalila se svima što su svojim dolaskom uveličali ovaj za nju, kako je rekla - tužan, ali prekrasan dan. - Hvala riječkoj, zagrebačkoj, švicarskoj fićo sceni, fićo klubovima iz Čakovca, Austrije, Šibenika…, automobilistu Dimitriju Đaniju Iliću iz Beograda…, nabrajala je Mila.

        Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić zahvalio se organizatorima kao i sudionicima susreta na dolasku i na tome što takvom brojnošću čuvaju uspomenu na Đanija Šverka. - Zahvalan sam i svim automobilističkim entuzijastima Buzeštine koji su od Buzeta stvorili u povijesti grad automobilizma, pravi centar automobilizma. Zahvalan sam svima koji to i danas čine kroz auto utrke, kroz različite klubove, i zbog čega je Buzet poznat ne samo u Hrvatskoj već i u Europi, istaknuo je Žulić na otvaranju susreta. Na susretu je sudjelovao i trofejni buzetski vozački as i dugogodišnji sportski djelatnik Branko Bašić koji kaže kako je pratio natjecanja Đanija Šverka. - Za mene je on bio idol. Drago mi je da se Memorijalom čuva uspomena na njega. To je druženje automobilista i Đanijevih prijatelja, rekao je Bašić.

        Memorijalni susret započeo je okupljanjem kod Đanijeve rodne kuće, neposredno uz povijesno zdanje Narodnog doma, gdje je otvoren njegov spomen dom. Uz brojne eksponate, u muzeju posvećenom ovome velikanu smješten je njegov restauriran Abarth 1000 TCR, pa su mnogi iskoristili priliku pogledati ga. Na posljednjem počivalištu Ðanija Šverka na mjesnom groblju položen je vijenac i zapaljene su svijeće. Već je tradicionalno održana revijalna vožnja oldtimera po nadaleko poznatoj buzetskoj stazi Most - Peničići po kojoj se voze legendarni Buzetski dani, brdska auto utrka za prvenstvo Europe. Đani Šverko, pripadnik prve izvorne "zlatne" generacije buzetskih automobilista, nastupio je na otvorenju njenog prvog izdanja, u rujnu 1982. godine, doduše izvan konkurencije.

        Sudionici susreta svoj defile nastavili su prema Draguću gdje je organiziran vođeni razgled gradića, crkvice i Kuće fresaka, a zasvirali su im Sovinjski gunjci. Na ručku u konobi Volte u Kozarima kod Buzeta, podijeljene su zahvalnice za sudjelovanje na susretu održanom u suorganizaciji Turističke zajednice Grada Buzeta, Turističke zajednice Središnje Istre i Općine Cerovlje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini