Ervina Kisiček o prikupljanju otpada

NEKIMA SKUPLJE, A NEKIMA JEFTINIJE -  Novi sustav gospodarenja otpadom financijski je neodrživ


Zakonski rok za uspostavu digitalne evidencije koja će osim podataka o korisnicima usluge, sadržavati podatke o vremenu, volumenu i broju primopredaja spremnika, odnosno otpada, istekao je 1. studenog, da li je Buzet poštovao propise upitali smo direktoricu gradske komunalne firme "Park" Ervinu Kisiček. Prema njezinim riječima Buzet je individualizirao uslugu na način da se vrši evidencija o količinama otpada svakog pojedinog korisnika. Dodijeljene su čipirane kante prema izboru korisnika. Tamo gdje to nije bilo moguće postavljeni su polupodzemni spremnici zapremina 5 kubika sa otpadomjerima ili pak naše unikatne tzv." kućice" sa otpadomjerima, oslikane travom i cvijećem zapremine četiri kubika koje se prevoze kamionima samopodizačima.

 O otpadu se puno više vodi računa

 Što je najvažnije, miješani komunalni otpad odvozi se na obradu u Centar "Kaštijun" u Pulu, dakle, ne zatrpava se u Buzetu, a to je novi civilizacijski doseg.

- Korisnici će za studeni dobiti račune sa točnim popisom volumena otpada i datumima pražnjenja. Moram istaknuti da smo, uz ogromne probleme, od nedostatka materijalnih, ljudskih i financijskih resursa, pa do negodovanja korisnika čak i prijetnji koje smo proteklih mjeseci doživljavali, uspjeli u zakonskom roku uspostaviti novi sustav, ističe Kišićek.

Udio odvojeno prikupljenog otpada u Buzetu bio je i po "starom" sustavu iznad državnog prosjeka. Kišićek govori da je to tako i danas.

- Rezultati su zapanjujući, primjetno je da se o otpadu puno više vodi računa, od kupovine proizvoda do odlaganja. Primjerice, usporedba prosječne dnevne količine prikupljenog komunalnog otpada u lipnju kada se otpad prikupljao po starom sustavu, u odnosu na zadnji tjedan u listopadu pokazuje pad od preko 50 posto količina miješanog komunalnog otpada, što je fascinantno i neočekivano. Sustav je prema zadanim okvirima dobro postavljen, uz pretpostavku fer postupanja korisnika, čime se Buzet ne bi mogao pohvaliti. Biorazgradivi otpad "nestao" je u kućnim komposterima, gnojištima uz domaćinstva za biorazgradiv otpad što je definitivno pohvalno, ali se komunalni otpad nalazi i u plavim i žutim kontejnerima i pored njih, gdje mu nije mjesto i što je više nego sramotno, kaže Kišićek.

Prva osoba buzetskog komunalca tvrdi da uvođenjem evidencije i naplate po količinama, veliki se dio komunalnog otpada "preselio" u susjedne spremnike i spremnike na grobljima, spremnike za reciklažu, ne samo u žute spremnike u koje se prikupljaju čiste plastične boce, tetrapak ambalaža i limenke, već i u plave kontejnere za papir i karton.

- Taj prikupljeni papir i karton se u našoj mini sortirnici na lokaciji "Most" odvaja, preša i balira. Žalosti da se u njemu nađu pelene, keramičke pločice i ostali komunalni otpad, okvirno i do jedne tone tjedno. Kod žute kante situacija je još i gora, tu enormno rastu količine otpada budući da korisnici uglavnom sav otpad klasificiraju plastikom. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of