PIŠE Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Oleg Butković, prijatelj Rovinja


"Nemoguće", najčešći je komentar na društvenim mrežama Rovinjaca koji su nakon objave vijesti da je Ministarstvo mora na čelu s ministrom Olegom Butkovićem doniralo šest milijuna, i to bespovratnih kuna, na račun gradnje nove komunalne lučice San Pelagio.

Izdašan poklon iz države kase činio se nemogućim iz najmanje dva razloga: do sada je Rovinj za projekte grada - koji je istinabog u odnosu na mnoge u zemlji bogat - malo dobivao, a ako je išta i "procurilo", uglavnom se radilo o mrvicama. Dodamo li tome i uvriježeno mišljenje da se Zagreb prema Istri ponaša maćehinski jer vraća daleko manje od onog što Poluotok šalje u državnu blagajnu, ova transakcija za dobrobit Rovinježa itekako je toplo pozdravljena.

Donacija je, osim toga, izazvala pažnju i zbog dan ranije objavljene izjave gradonačelnika Rovinja koji je između ostalog naglasio da je lijepo čuti pohvale na račun Rovinja i Istre kao bogomdanog turističkog raja, ali i da te pohvale nisu razmjerne novcu koji se vraća u našu regiju. Eto, čini se da je gradonačelnika, uz brojne goste i uzvanike, nekako čuo i sam ministar od mora pa mu je u roku od 24 sata poklonio deset posto iznosa potrebnog za gradnju komunalne lučice.

Naravno da nitko nikog nije čuo jer posao je obavljen daleko ranije, i to na način da je Lučka uprava Rovinj aplicirala svoj projekt na natječaj. I bogu hvala prošla. Koliko je u tome prste imao sam ministar, ne možemo nagađati. Ali, nekako godi misao da je upravo "ministar od mora i soli", ujedno i jedan od rijetkih za koje se ne vežu afere, bio široke ruke. Rovinjci mu dakle, izražavaju zahvalnost, a neki "ulični borci" idu i toliko daleko da ga pozivaju da se i sam, ukoliko posjeduju brodicu, priveže na jedan od tristotinjak budućih vezova. On bi mu, naravno, u znak zahvale mogao biti i poklonjen.

No, kako u svakoj šali ima i zrno istine, i o ovom bi se kavanskom razgovoru možda i moglo povesti računa. Jer, podsjetimo, Lučka uprava i Grad Rovinj nemaju namjeru stati na sjevernoj luci koja bi trebala biti dovršena u roku od godinu i pol dana, već se okreću novim morskim izazovima. Između ostalog, već su planski pokrenuta tri nova projekta - gradnja lukobrana na postojećem dijelu sjeverne luke Valdibora, izgradnja lukobrana i proširenje kapaciteta nautičkih vezova u Veštru, kao i proširenje i bolja zaštita lučice Andana. Po mom proračunu, Lučka bi uprava, kao i Grad Rovinj, barem u ova tri primjera mogla i trebala ponovno pokucati na vrata velikodušnog ministra mora, infrastrukture i prometa. Jer, tko zna, možda nam se opet posreći.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater