PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Od bajke do hajke

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


Dječja psihologinja Biljana Gordan Flander otkrila nam je - skoro pa u jednom danu - sve dječje bolesti hrvatskog društva. Privremena mjera kojom je nadležni sud zabranio portalu H-alter i novinarki Jeleni Jindri da i dalju pišu o sumnjivim rabotama u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba razotkrio je znatno više od gušenja sloboda medija, iako je sam slučaj da se zabrani pisanje unaprijed, "za svaki slučaj", krajnji primjer ljudske gluposti i kršenja ustavnih prava na slobodno izražavanje kakav još možda možemo vidjeti u Sjevernoj Koreji. Kada bi i drugi uglednici tako postupili, a sudovi ih poslušali, niti se jedna kritika ne bi smjela niti pomisliti o raznim državnim birokratima, da liječnike i političare ne spominjemo.

No, primjer pokušaja kršenja medijskih sloboda ovdje ipak nije najvažnije što se dogodilo. Razotkrivanje bajke o dobroj psihologinji Gordani Buljan Flander i pokretanje hajke na novinarku, koja je, po svemu se čini, otvorila bolna pitanja u sustavu zaštite djece, i njezin medij pokazala je mnogo bitnije probleme.

Prvi je, svakako, sam problem zaštite djece i njihovo prisiljavanje da žive s jednim od roditelja bez obzira na njegovo ponašanje. Koliko je tu bilo pogrešaka nikad se neće otkriti, a ridikulizacije same teme jer o njoj govori estradna zvijezda Severina Vučković vrijeđanje je javne inteligencije. Severina je, napokon, iznijela argumente i pokazala da nije ni obaviještena o sudbini koju prolazi njezin sin, i to s vrlo jadnim objašnjenjem.

Pismo koje je udruga B.a.b.e. jučer uručila premijeru Andreju Plenkoviću mnogo je brutalnije. U njemu stoji da, prema ocjeni spomenute poliklinike, djevojčice trebaju biti povjerene skrbi ocu koji ih je silovao.

Druga strana medalje je očita umreženost "zaštitara djece" kakvo smo vidjeli uvijek kad je u slučaju liječnička profesija. "Bijele kute" naprosto se ponašaju kao posebna sljedba, a u ovom slučaju sustav se pravio nesalomljivim jer su kotačići u njegovom stroju bili rašireni i u pravosudnim tijelima. Ta se bahatost ipak precijenila, srušio ih je mali news portal bez obzira na njihovu veličinu u javnosti.

Gordana Biljana Flander, nositeljica toliko uglednih zvanja i priznanja, profesura i struktura, do jučer je bila stup hrvatskog društva i bez nje se nije moglo. Dvadeset je godina bila ravnateljica gradske ustanove u Zagrebu s političkom zaštitom i samo je jedna od onih koji nisu preživjeli fizičku smrt jedne druge osobe, Milana Bandića. Nema sumnje da će ona i dalje među svojim zagovornicima biti prezentirana kao osoba bez koje se ne može. Ali hajka koju je pokrenula da zaštiti sebe dovela je u pitanje rad cijele Poliklinike za zaštitu djece - iako nema sumnje da se tamo i pomoglo velikom broju najmlađih.

Teatralno podnesena ostavka u TV studiju samo je dodatni dokaz da mediji i stvaraju i skidaju zvijezde. Profesionalne, političke, poslovne - iza uspjeha mnogih hrvatskih stupova društava stoje, pored likova tipa Bandića, mediji koji su o njima pisali u dobroj vjeri. Ali kad im netko pronađe kamenčić u cipeli, padaju s nogu u nevjerici spoznajom da život nije bajka o vlastitoj veličini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater