PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Od Amsterdama do Bruxellesa


Stranke Amsterdamske koalicije napokon su uzletjele punom snagom. Posljednje istraživanje agencije Kantar Public provedeno sredinom travnja u Hrvatskoj, kao i u svim drugim zemljama Europske unije, pokazalo je puni sinergijski učinak saveza IDS-a, HSS-a, Glasa, PGS-a, HSU-a, Laburista i Demokrata te sve brojniju podršku biračkog tijela. Amsterdamska koalicija po spomenutim projekcijama koje predstavljaju službeno istraživanje rejtinga Europskog parlamenta dobiva 10,5 posto glasova i jedno sigurno parlamentarno mjesto, što znači da bi osnovni politički cilj mogao biti ostvaren.

Štoviše, padne li popularnost vodećeg HDZ-a ili drugoplasiranog SDP-a, amsterdamci bi mogli zaraditi još jedan parlamentarni mandat, ali bi trebali nadmašiti i Živi zid kojem su se primakli na razliku manju od statističke pogreške, odnosno na 0,1 posto. Živi zid prema projekcijama Europskog parlamenta uživa manju popularnost nego što mu je daju istraživanja Crodemoskop i Crobarometar, ali se do sada nalazio između velikih stranaka – HDZ-a i SDP-a – te koalicije čiji su najprepoznatljiviji članovi IDS, HSS, HSU i Glas. Porast popularnosti amsterdamaca već na početku izborne kampanje (koja je započela sredinom travnja, baš kada je provedena anketa) pokazuje da su birači dobro primili njihove poruke i kako su im kandidati, od prvog mjesta Valtera Flege do posljednjeg Anke Mrak Taritaš, prihvatljivi i kvalitetni.

Amsterdamska koalicija jednostavno će nadmašiti Živi zid ako im kampanja nastavi biti jasna za sve birače, ali bez prevelike verbalne agresije kojoj teži Živi zid. Doduše, biračko tijelo nije im isto – zidaši kao antisistemska stranka s jasnim antieuropskim stajalištima žele ući u Europski parlament kako bi ga „rastakali” iznutra – i to podržava dio javnosti kojem nije po volji hrvatsko članstvo u EU-u. S druge strane, sve su stranke Amsterdamske koalicije iznimno proeuropski orijentirane dok njihovi sadašnji zastupnici djeluju u liberalnoj Alde skupini.

Drugim riječima, Živi zid i Amsterdamska koalicija nemaju jednako biračko tijelo – te će na svibanjskim izborima bolje proći oni čiji birači prošeću do birališta. Konkurencija amsterdamcima su proeuropske stranke - HDZ, SDP i Start - s kojima se bore za glasove birača s takvim preferencijama. Konzervativci, suverenisti i antieuropejci imaju priliku glasati za Živi zid, Most, Neovisne za Hrvatsku ili Hrast, odnosno za sve nijanse euroskeptičnog sivila.

Nastavi li koalicija zamišljena na jednom već davnom Alde skupu u Amsterdamu, pojačana EPP-ovskom strankom kakva je HSS, promicati svoje liberalne vrijednosti, osnažene zalaganjem za poštovanjem antifašističkog naslijeđa te ljudska, rodna i radnička prava, rezultati bi mogli biti dobri ne samo na svibanjskim izborima. Liberalna građanska opcija danas je Hrvatskoj potrebnija nego ikada prije u ovom stoljeću.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum