PIŠE ROBERT FRANK

KOMENTAR GLAVNOG UREDNIKA: Obrana hrvatskog proizvoda iz Kanfanara velik izazov za Plenkovića


Unatoč toj savršenoj, rijetkoj i pohvalnoj posloženosti i usklađenosti svih interesa, za radnike, kooperante, lokalnu zajednicu, Istru i Hrvatsku sada je nastala izvanredna, krizna situacija. Ako ćemo postati država iz koje će odlaziti čak i kompanije s profitabilnim poslovanjem, onda je to ozbiljan problem

Eventualnim odlaskom BAT-a i preseljenjem kanfanarske tvornice cigareta tko zna kamo u svijetu, i Istri i Hrvatskoj nastaje nenadoknadiva šteta. I to na nekoliko razina. Na prvoj, ona je reputacijska. Kao takva je pogubna za biznis. Logika je tu jednostavna: ako je poslovno okruženje nestabilno za multinacionalku veličine, snage, pozicije i svjetskog renomea kakav ima BAT, što onda mogu očekivati puno manji, strani investitori u Hrvatskoj? Kakva im se poruka šalje? Mnogi koji se bave biznisom pomislit će - „ako ovi misle otići, što mi tu radimo“.

Otvoriti razgovore

OK, možda je sve ovo malo, malo nategnuto, ali nije, uopće nije daleko od istine. BAT je, krenimo redom, dosad bio primjer dobrog investiranja, win win situacije u nevjerojatnom peterokutu interesa u kojem su zadovoljeni svi akteri: strani ulagač-domaći radnici i kooperanti-bivši vlasnici-lokalna zajednica-država.

Unatoč toj savršenoj, rijetkoj i pohvalnoj posloženosti i usklađenosti svih interesa, za radnike, kooperante, lokalnu zajednicu, Istru i Hrvatsku sada je nastala izvanredna, krizna situacija. Ako ćemo postati država iz koje će odlaziti čak i kompanije s profitabilnim poslovanjem, onda je to ozbiljan problem. Naravno, svatko će se logično zapitati o razlozima nečijeg napuštanja države u kojoj se proizvodnjom cigareta ostvaruje uspješan rezultat. Tu malu tajnu o „nezadovoljstvu BAT-a poslovnom klimom u Hrvatskoj“ znaju svi koji je trebaju znati. Problem nije nerješiv. Dapače, rješiv je, ali samo ako je iskrenost osnova partnerskog odnosa politike i biznisa, koliko god svatko vuče na svoju stranu. I zato je, kao što kaže HDZ-ovac Anton Kliman, potrebno otvoriti razgovore „na samom vrhu“, tamo gdje se i vode kad je riječ o ovakvim biznisima.

Nego, koji su još negativni efekti i ostale štetne posljedice ukoliko BAT doista preseli tvornicu cigareta na, primjerice, afrički ili azijski kontinent?

Prvo, odlazak TDR-a iz Hrvatske, osim 500 zaposlenih u Istri, znači i ugrožavanje egzistencije 700 obitelji na poljima duhana u Podravini! Puta tri, četiri člana obitelji, i eto nas na 2.000 do 3.000 nesretnih duša!

Drugo, prihod koji ostvaruje tih 700 obitelji veći je od prihoda koje ostvare poljoprivrednici s prodajom svojih proizvoda Podravci! Treće, nije tajna da je TDR, danas Adris Grupa, zaslužna za opstojnost hrvatskog seljaka te da je ta dugogodišnja i funkcionalna suradnja velika i pozitivna ostavština bivših vlasnika tvornice te živi dokaz kako Istra pomaže Slavoniju, Podravinu i istok Hrvatske, i to ne deklarativno i riječima, nego konkretno i djelima.

Četvrto, zahvaljujući poslovnoj politici TDR-a u Hrvatskoj, u Kanfanaru je u hrvatsku cigaretu kao hrvatski proizvod ugrađivan hrvatski duhan. Previše „hrvatskog“, no tako se, ugradnjom hrvatske sirovine u konačni hrvatski proizvod, kao važan, profitabilan, izvozni artikl, brane hrvatski nacionalni i gospodarski interesi. Samo za usporedbu: hrvatska je brodogradnja počela tonuti, među ostalim, kad u njoj više nije bilo hrvatskog proizvoda. S druge strane, unatoč strahovitoj konkurenciji u cigaretnom biznisu, hrvatski je duhan i nakon prodaje TDR-a multinacionalnom BAT-u, ostao u cigaretama - ne više u ronhillu, nego se ugrađuje u internacionalne marke cigareta. Svejedno koje. Ili je, ustvari, ovako još i bolje, jer je to dodatno priznanje za 700 podravskih obitelji koje su proizvođači duhana.

Stati iza radnika

Peto, ako je Njemačka upucala milijarde eura za spas radnih mjesta u automobilskoj industriji i ako je takva država bez pardona intervenirala u tržište koje počiva na kapitalističkim principima, zašto onda Hrvatska ne bi stala iza svojih građana, radnika u Istri i seljaka u Podravini. „Stati“- znači razgovarati s BAT-om i prepoznati „nezadovoljstvo poslovnom klimom“ jednog tako velikog proizvođača i izvoznika, naspram, recimo, u nekoj zamišljenoj situaciji, nekakvog uvoznika i distributera… Hrvatska je država u kojoj se svi zaklinju u domaći proizvod, njegovu kvalitetu i izvozni potencijal. I baš zato je obrana ovog hrvatskog proizvoda veliki izazov za premijera Plenkovića.

Šesto, cigaretni biznis u Kanfanaru je originalan, čista industrija na kojoj se toliko inzistira, moderne trake, educirani radnici….

TDR je proizvodnja koja istarsko gospodarstvo s dominantnim turizmom donekle drži u balansu. I zato iz strateških razloga BAT mora ostati u Istri, jer će u protivnom turizam opasno pretegnuti klatno na svoju stranu.

Sedmo, osmo… Za razliku od drugih multinacionalki u Hrvatskoj, ovdašnjim BAT-om, a time i cijelom regijom, upravljaju hrvatski menadžeri. To govori o njihovoj kvaliteti, ali i povjerenju vlasnika. Ma sve je to bez veze, jel’, nek’ BAT ode… Zar doista postoji netko tko bi iz toga izvukao korist?!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini