PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Obračun na ljevici odgovara HDZ-u

HDZ / Dubravko Grakalić (Snimili Željko Puhovski Cropix / Adriana Tošić)

HDZ / Dubravko Grakalić (Snimili Željko Puhovski Cropix / Adriana Tošić)


Dvije su vijesti s lijeve strane hrvatske političke bojišnice ovih dana sustigle jedna drugu, obećavajući novi obračun između dojučerašnjih drugova. Medijski je to sjajno; još malo pa dolazi sezona kiselih krastavaca, a i vrijeme je da se građani malo relaksiraju od inflacije, ukrajinskog rata te hvalospjeva HDZ-a samome sebi. Riječ je o dvije zanimljive i službeno izdeklamirane ideje koja potiru jedna drugu, odnosno zajedništvo ljevice u rušenju HDZ-a, kako se nazivaju mokri snovi članova svih stranaka ljevice, lijevog centra i liberalnog centra koji su još aktivni.

Udruga Socijaldemokrati – koju čini 18 saborskih zastupnika koji su do nedavno bili u SDP-u – u srpnju bi mogla postati stranka Socijaldemokratska alternativa, Hrvatski socijaldemokrati ili Socijaldemokrati Hrvatske. Za kandidate figuriraju Davorko Vidović, nekadašnji ministar rada i socijale iz vlade Ivice Račana, te bivši šef SDP-a Davor Bernardić.

Iako još ne znaju ime, znaju da ne žele surađivati ili koalirati sa SDP-om i sa zeleno-lijevom strankom/platformom Možemo!. Za SDP-ovce poručuju da su ljudi bez ideja bliski državnom poglavaru Zoranu Milanoviću, dok za možemovce kažu da su u proteklih godinu dana pokazali da ne znaju raditi i rješavati probleme. Naravno, suprotno želji Mostova Che Guevare Nine Raspudića, ni s njima ne žele imati posla.

Druga vijest je očekivana: SDP i Možemo! potiho razgovaraju o koaliciji za naredne izbore, koja bi vrijedila za cijelu državu. Dakle, Tomašević i Grbin, saveznici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini ili pulskom Gradskom vijeću, sada bi trebali zajedno šarmirati cijeli Hrvatsku. Dakako, uz snažno suprotstavljanje Socijaldemokrata koji su im izravna konkurencija.

Predstoji, dakle, rat na ljevici. Stara lica iz SDP-a i Možemo! protiv još starijih iz Socijaldemokrata, alternativnih ili hrvatskih, svejedno. Ne treba posebno objašnjavati da to ruši broj mandata jednih i drugih, daju šansu malim strankama lijevog i liberalnog centra poput IDS-a (ako ih ne uguši moguća promjena izbornog zakona) i igraju na kartu HDZ-a. HDZ će, ovisno o prilikama, vjerojatno opet ići samostalno ili s "točkastom koalicijom" na kojoj će biti nekoliko uglednijih desničara ili desničarki poput Gorana Dodiga ili Marijane Petir, dok će lijevi front ići s nekoliko koalicija, saveza i falangi. Kako to izgleda i kako prolazi na izborima vidjeli smo u nastupima desnih stranačkih blokova u proteklim izbornim ciklusima.

Formativno, ljevica postaje desnica. Ratovat će jedni protiv drugih – već su počeli – i žestoko će zazivati prijevremene izbore kako bi na njima pobijedio HDZ s partnerima. Pritom će neki, kao Zoran Milanović kod Livna, časno izginuti za stranačke interese i nestati sa saborske platne liste. Svako zlo za neko dobro.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of