PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Obećanja pretvorena u vlastito prokletstvo

Ilustracija

Ilustracija


U većini hrvatskih županija, građana i općina ovih dana obilježava se godišnjica promjene ili pak obnove nekadašnje vlasti. Nakon prošlogodišnjih lokalnih svibanjskih izbora, u prvoj polovici lipnja dužnosti su preuzeli nositelji novih nada i obećanja, nova i stara politička nova ribrendirana za izbornu pobjedu i aduti svojih stranaka na razini jedinica lokalne i područne samouprave.

Pa, što se promijenilo u proteklih godinu dana? Na to pitanje odgovor će najbolje dati sami građani. U nekim je gradovima došlo do pomaka nabolje, u nekima nagore, ali slobodni smo reći da se u većini mjesta ništa velikog od malih izbora nije dramatično promijenilo. Štoviše, u pojedinim sredinama, primjerice u Puli, vlast je nestabilnija nego prije jer koalicija ne funkcionira. U Puli se to vidi u odnosu nezavisne liste gradonačelnika Filipa Zoričića, Možemo! i SDP-a, odnosno na slučaju Lungomare. Koliko će to trajati? Možda do kraja godine kada politički kuloari najavljuju rušenje gradonačelnika.

U dvama najvećim gradovima, Zagrebu i Splitu, još je vidljivije kako su se obećanja pretvorila u vlastito prokletstvo. Gradonačelnik Zagreba uspio je pretvoriti jednu manju ulicu u pješačku zonu i završiti projekt žičare što ga je započeo njegov pokojni prethodnik Milan Bandić. Najavio je i uređenje nove gradske knjižnice po Bandićevu modelu. Sve više od toga – poput nove organizacije odvoza smeća – toliko se zapetljalo da građani ne razumiju što će i kamo će s otpadom.

U Splitu posljednja dva mjeseca uopće nema gradske vlasti, ni gradonačelnika, ni gradskog vijeća, pa se nema što ni slaviti. Ivica Puljak dao je ostavku principijelno braneći svog zamjenika koji je verbalni nasilnik pa je trenutačno u tijeku kampanja za novog gradonačelnika. Uz Puljka, u fotelju želi i HDZ-ov nezavisni kandidat, SDP-ovac koji na društvenim mrežama poziva svog psa da glasa za njega, trgovac Željko Kerum te stranka Pametno za Dalmaciju. Ima ih još: Siniša Vuco će navodno prestati biti kandidat HSS-a i samostalno će se kandidirati nakon što je shvatio da od "seljaka" ima samo Krešu Beljaka. A taj ne živi u Splitu.

Na području pogođenom potresom, dakle u Sisku i na Baniji, također ni stara vlast SDP-a ni nova lica HDZ-a nisu mnogo obnovila. U Petrinji je gradonačelnica plaćala PR umjesto izgradnje kuća, u selima po Banovini obnova je tako kvalitetno krenula da je prvu obnovljenu kuću srušila – kiša.

I što ćemo sad? Ništa, bit će bolje do druge obljetnice lokalne vlasti, tko je od izabranika doživi. Ili će se čekati novi niz obećanja za tri godine, nova lica, možda i nove stranke ili barem koalicije. Sve je u rukama birača dok u fotelje ne zasjednu oni koji su izvučeni na loto bubnju vlastitog birališta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom