PIŠE Ivor BALEN

Obavezno cijepljenje? Nikad, ni za koga i ni pod kakvim okolnostima

(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


"Ako znanstvenici kažu da je rješenje u obaveznom cijepljenju, onda je to nešto što sam ja spreman razmotriti", rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin prije nekoliko dana i otvorio prostor uvođenju te obaveze čak i u slučaju da za to bude potrebna dvotrećinska većina u Saboru. Tako smo saznali da na čelu vodeće stranke na ljevici imamo čovjeka koji nema problem s tim da se ograničavaju slobode pojedinaca i pravo na izbor, pod uvjetom da su "tako rekli znanstvenici". Ista ta stranka, na primjer, žestoko se protivi pobačaju braneći pravo na izbor, ali kada je riječ o cijepljenju onda imaju neke druge kriterije.

Istovremeno, premijer Andrej Plenković rekao je da cijepljenje neće biti obavezno, osim eventualno u zdravstvu, školstvu i sustavu socijalne skrbi, što opet, dakle, znači da možda hoće, samo ne za sve. Kad se poveže ta njegova izjava s onom Grbinovom, prilično je izvjesno da se hrvatski politički vrh zapravo uopće ne opire ideji o uvođenju obaveznog cijepljenja. I to je poražavajuće, kako za njih, tako i za nas, jer riječ je, podsjetimo, o dvije najveće hrvatske stranke.

Od Velikog praska i početka vremena do danas, sloboda pojedinca i pravo na izbor najveći su dosezi civilizacije. Nikakvi koronavirusi, turističke sezone i Grbinovi znanstvenici nisu ni približno toliko važni. Povijest je nebrojeno puta pokazala da se ljude ne može i ne smije siliti da nešto učine, ma koliko to bilo dobro za njih, već ih se mora polako i strpljivo educirati. To je jedini način, sve drugo bilo bi grubo rušenje nečega što se doslovno tisućljećima gradilo. Obavezno cijepljenje? Nikad, ni za koga i ni pod kakvim okolnostima.

Pitanje je kako bi se obavezno cijepljenje uopće provelo. Hoće li medicinske sestre s tri snagatora silom upadati u stanove i ubadati injekcije u ramena? Ili će policija necijepljene za ruke i noge nositi u ambulante? Možda će biti predviđene dovoljno velike kazne da se ljudima ugrozi egzistencija, pa sami budu prisiljeni otići po svoju dozu...

Cijele ove rasprave o obaveznom cijepljenju zapravo ne bi smjelo ni biti. Međutim, živimo u potpuno ludo vrijeme. Na Filmskom festivalu u Areni ljudi su odvojeni dva metra, ali odmah po izlasku iz Arene odlaze na vinski festival u Titov park i tamo jedni drugima sjede skoro pa na glavi. Istim onim ljudima koji su držali razmak gledajući film više ne pada na pamet držati razmak ispijajući terane i malvazije. Svi to vide, svi to znaju, ali nikog nije briga. Živimo u potpunom kaosu, drami s lošim scenarijem koja će se pretvoriti u horor ako uvedemo obavezno cijepljenje.

Dok iščekujemo razvoj situacije i u nevjerici čitamo što pričaju lideri čak i onih stranaka koje grade imidž beskompromisnih boraca za slobodu, lijepo je znati da u Saboru ima i drugačijih mišljenja. "Oni koji su se cijepili stekli su određenu zaštitu, a oni koji se ne žele cijepiti sami su odgovorni za svoje zdravlje", rekao je čelnik HSLS-a Dario Hrebak. Dakle, stvar je zapravo vrlo jednostavna, ali Hrebak je jedini zastupnik te stranke u Saboru. Oni koji koketiraju s obaveznim cijepljenjem imaju ih skoro stotinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini