Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Novi val

Mirjana Vermezović Ivanović

Mirjana Vermezović Ivanović


Svima koji odlaze na dopust u inozemstvo preporučujem da se vrate do 15. kolovoza, ustvrdio je početkom ovog tjedna slovenski epidemiolog Milan Krek, voditelj tamošnjeg Instituta za javno zdravlje. Izrekao je to na konferenciji za novinare slovenske Vlade na kojoj je bilo riječi o tome da slijedi novi val koronavirusa, ovaj put riječ je o delta soju, te potrebi ubrzanja cijepljenja stanovništva da bi jesen bila sigurna. Nije, doduše, spominjao o kojim se to destinacijama radi, no nije teško pogoditi da su Slovenci među najbrojnijim gostima koji ne samo da masovno ljetuju na hrvatskom Jadranu, pa tako i u Istri, nego ovdje borave u i ostatku godine.

Vijest je uslijedila taman kad se špica zahuktala, kad su poduzetnici u turizmu počeli trljati ruke, a brojke se počele približavati onim pretkoronaškim. Prije nekoliko dana ministrica turizma Nikolina Brnjac ustvrdila je da je turistički promet u srpnju dosegnuo čak 75 posto iz rekordne 2019. godine. Značilo bi to da bi se, ukoliko bi se nastavilo istim tempom, izvrsne brojke brzo mogle vratiti.

Signal iz Slovenije uvelike podsjeća na prošlu godinu, kad se otprilike s Velom Gospom obala počela naglo prazniti. Pandemija je buknula i turistima je preporučeno da se vrate tamo odakle su došli. Ova godina je, međutim, kudikamo drugačija od prethodne: postoji cjepivo protiv korone koje je primio začuđujuće mali dio hrvatskog stanovništva: na razini Hrvatske niti polovica. Istra je po tom pitanju nešto bolja; službeni podaci kazuju da se do 4. srpnja barem jednom dozom cijepilo 48 posto odraslih osoba, odnosno 40 posto ukupne populacije.

Problem se pojavio tamo gdje ga nitko nije očekivao: izuzmemo li dio stanovnika koji strahuje od nuspojava cjepiva, što može biti razumljivo, postoji i dio onih koji u cjepivu vide bjelosvjetsku urotu. Predvodi je, pogađate, Bill Gates, stručnjak za kompjutore jer samo on može izmisliti takvo što. I ne samo izmisliti, nego i primijeniti. Jedan Puljanin, pobornik teorije zavjere, nedavno je svom prijatelju koji se cijepio posebnom spravicom pokušao pod kožom pronaći čip. Stvar nije fercerala. Čovjek je ustvrdio da se sprava pokvarila.

S druge strane, u Istarskoj županiji, prema tvrdnjama epidemiologa iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo, nije bilo ozbiljnijih nuspojava zbog vakcine. Tek su dvije osobe razvile alergijsku reakciju koja je uspješno suzbijena.

Dino Kozlevac, šef istarskog Stožera civilne zaštite, još je početkom mjeseca javno upozoravao na opasnost novog, opasnijeg delta soja koji se širi četiri puta brže od dosadašnjih. Starija populacija je uglavnom procijepljena, preostala je srednja i mladi.  

A upravo u toj populaciji virus može izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe. Opet, posljedično, ukoliko radno sposobna populacija završi u bolnici i optereti zdravstveni sustav, pitanje je tko će raditi, ali i tko će liječiti. Taman kad smo pomislili da će korona otići netragom kao što je i došla, situacija se, ako je suditi po izjavama nadležnih, opet vraća na početak. Stvar jednostavno ne fercera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum