PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Novi običaji u IDS-u

Jasno je da se novo pravilo uvodi zbog primjedbi u kojima su najglasniji bivši IDS-ovci – da postoji korupcija na svim razinama, kako su se mnogi obogatili, pa i čitava sela pokupovali

Ilustracija

Ilustracija


U još uvijek najvećoj i na razini županije najjačoj političkoj stranci, Istarskom demokratskom saboru, odlučili su promijeniti običaje. I to na do sada u hrvatskoj politici nezabilježen način. Naime, do sada se imovina članova stranaka objavljivala po preuzimanju neke javne dužnosti. U IDS-u su odlučili, rekli bi Dalmatinci, "okrenuti pilu naopako", pa će se imovinsko stanje morati prijaviti već po učlanjenju u stranku. Dakle, prvo imovinska kartica, a zatim stranačka iskaznica. Donese li stranačka iskaznica kakvu imovinu – to bi se trebalo vidjeti već pri prvoj reviziji.

Potez IDS-a svakako je vrlo zanimljiv, ali pitanje je tko se sada učlanjuje u stranku nakon lošeg prolaska na izborima i poslije odlaska njezinog dugogodišnjeg predsjednika Borisa Miletića. Jasno je da se novo pravilo uvodi zbog primjedbi u kojima su najglasniji bivši IDS-ovci – da postoji korupcija na svim razinama, kako su se mnogi obogatili, pa i čitava sela pokupovali. Doduše, neki od njih, poput Ivana Jakovčića, dokazali su odakle novac, ali negativan dojam kod djela birača presudio je na prošlim lokalnim izborima koji su za IDS najvažniji izbori.

IDS-ovu akciju – najprije pokaži što imaš, pa možeš početi plaćati članarinu – trebale bi preuzeti i druge stranke. Od najvećih, HDZ-a i SDP-a, do najglasnijih, poput Mosta i Radničke fronte. U SDP-u možda nisu svjesni da će se gaf njihova predsjednika Peđe Grbina s naknadom za odvojeni život, što se kao skandal moglo prikazati već po objavi službenih podataka o troškovima saborskih zastupnika za 2020. i 2021. godinu na web stranicama Hrvatskog sabora, biti zapamćen u godinama koje dolaze. I služit će kao dokaz da su "svi političari isti" jer im je važno samo da iz državne blagajne uzmu što više kako bi napunili vlastitu lisnicu.

Nema sumnje ni kako će biti onih koji će tvrditi da je IDS-ov potez samo jeftina politička propaganda i pokušaj dizanja stranačkog rejtinga na relativno jednostavnoj temi. Možda su u pravu, ali taj se potez ne može mjeriti s populizmom vladajućih ili velikim frazama što ih izriče predsjednik SDP-a. Rejting IDS-a, koji se u nacionalnim istraživanjima teško može izmjeriti, posljednjih mjeseci u laganom je porastu, pokazuje se značajnijim nego onaj nekih tradicionalnih i starih stranaka, ali i dalje im preostaje „borba za svaku ulicu“ žele li dobro proći u narednom izbornom ciklusu.

Uz inzistiranje na politici čistih ruku – kako se može nazvati posljednji potez IDS-a – ta će stranka morati i na regionalnom i na nacionalnom nivou pokazati novu politiku koju nudi biračima i svim građanima županije. Borbe sa Zagrebom su iscrpljene, pokazalo se kako je partnerstvo sa SDP-om dok je držao Banske dvore manje donijelo Istri nego oponiranje HDZ-ovim vladama. Novi IDS treba ostati samostalan, tvrdoglav i slušati samo svoje birače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater