PIŠE Chiara BILIĆ

Nova godina, novi branitelj(i)


Pritisak društva nepovoljno djeluje na čovjekovu iskrenost. Niz primjera iz života potkrjepljuje tu tvrdnju. Recimo, možda i vama upravo to prvo pada na pamet, bračna nevjera. Imate li ljubavnicu, tragove bludničenja skrivat ćete kao zmija noge, nećete se uokolo šepuriti s otiskom ruža na košulji, pazit ćete da ne zaboravite burmu ponovno nataknuti na prst. Isto vrijedi u slučaju da ste gej. Radije ćete ostati sklupčani u mračnom ormaru, nego suprugu ostaviti na milost i nemilost zajednice, pomahnitale rulje koja će zbog saznanja da se homoseksualci žene i imaju djecu u čudu izvijati obrve i kimati glavom u znak neodobravanja.

Dokle god imaju snage, ljudi će čuvati tajne koje bi im mogle oskvrnuti ugled i čast. Posebno to vrijedi za javne osobe, one konstantno izložene kritikama i osudama. Tim je više suprug aktualne predsjednice u utrci za drugi mandat pravi pravcati misterij. Enigma. Jedno je lagati babi o odlasku na nedjeljnu misu, znate već kakve su, onemoćale i uvijek na samrti, ali prešutjeti vlastitoj ženi status branitelja…I to u Hrvatskoj? U državi za čiju su slobodu ginuli heroji, poginuli oni kojima, kaže tako predsjednica, nije žao što su poginuli. I to, Bože pomozi, upravo njoj, Kolindi Grabar-Kitarović, predsjednici? Kakav šund.

Ne valja ljudima ulaziti u krevete i baviti se njihovim bračnim odnosima, ali neophodno je ovaj slučaj staviti pod povećalo. Predostrožnosti radi. Ipak je riječ o braniteljima. Zašto je, dakle, Jakov Kitarović procijenio da se supruzi ne treba hvaliti svojim ratnim podvizima? Nije vrag da u njima nije sudjelovao? Nemoguće. Svi koji su upisani u registar branili su državu. Znamo im i točan broj, ali nismo sigurni koliko dugo će još biti takav. Jedino što na osnovi iskustva možemo prejudicirati jest da će se ta brojka i u buduće povećavati, nikako smanjivati. A to je dobro jer onda napokon možemo razumjeti da se Hrvatska uopće nije branila s tako brojčano skromnim snagama kako se u početku pretpostavljalo.

Druga opcija je da Jakov Kitarović suprugu nije lagao, već su ga u registar upisali mimo njegove volje, no on to uopće nije znao. A to već problematično jer pod upitnik stavlja i ostalih pola milijuna registriranih. Ispada tako da je u Hrvatskoj lakše dobiti status branitelja, nego ugovor o radu na neodređeno vrijeme, pa ako ćemo se nečemu veseliti u novoj godini, neka to budu novi branitelji, oni koje nije sram primati povlastice na račun pravih junaka. Takvi se ne boje osude društva. Na žalost plahih preljubnika i gejeva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater