PIŠE MARCELLO ROSANDA

Nogometu i cicama 500, a problematičnoj parcelaciji u Istri 15 lajkova

Marcello Rosanda

Marcello Rosanda


Listajući društvene mreže našeg, ali i drugih portala, dolazi se do zanimljive, no ne i pretjerano revolucionarne konstatacije. Naime, teško je ne primijetiti razliku u broju klikova i lajkova koje dobiju, primjerice, nogomet, cice i guzice, za razliku od sve učestalije i pogubnije parcelacija poljoprivrednog zemljišta u Istri.

Ovo prvo je puno atraktivnije, iskorištava niske strasti i neusporedivo se bolje prodaje. Tu se beru lajkovi, sto, dvjesto, tristo, petsto, tisuću! S druge strane, ozbiljna tema o parcelaciji pobere tek15, 20 lajkova! Zar su nogomet, cice i guzice dugoročno stvarno relevantniji za društvo, njegov razvitak i budućnost u odnosu na teme poput parcelacije kao uvoda, predsoblja za bespravnu gradnju? Sudeći po brojkama, kao kriteriju važnosti, ozbiljne novinske priče su u potpuno inferiornom položaju naspram dominirajućih gluposti i bezvezarija.

Nakon što se izglasa tamo neki zakon čiji je skriveni cilj (ne)izravno pogodovanje krupnom kapitalu, ili se pojavi nova politička opcija mladih ljudi, ili se nedajbože raskrinka pokoja afera krađe javnog novca, prosječni će Pero o takvim stvarima vjerojatno samo pročitati naslov i sebi u bradu promumljati “ma to je sve politika” i “svi su oni isti”.

Potom će slegnuti ramenima, ogorčeno odčepiti još jednu Žuju i prebaciti se na nogomet. Njegova će pak supruga Sunčica kliknuti na analizu posljednjih modnih kombinacija sa špice ili, kada se baš ufura u čitanje, proučiti život, lik i djelo Maje Šuput. Konačno, prije spavanja, Pero i Sunčica će skupa pogledati jednu rundu Big Brothera.

No, nemojmo biti kao Sunčica i Pero! U inat nogometnoj euforiji, cicama i guzicama podsjetimo da se, preizborno ili ne, neke općine i gradovi aktivno bore protiv ilegalne gradnje na poljoprivrednom zemljištu i popratnom zagađenju okoliša! Gledaš lajkove i ne vjeruješ svojim očima - pa to nikoga gotovo da i ne zanima! Parcelacije poljoprivrednog zemljišta i postavljanje raznih baraka trend je koji sve više zahvaća istarsko priobalje, pri čemu su ovlasti lokalne samouprave prilično ograničene. Inspektora je (pre)malo, a volje i želje da se stvari dovedu u red još je manje.

Država na ovaj način ohrabruje nezakonitu gradnju. Male “vikend parcele” od par stotina kvadrata isplativ su posao za vlasnike parcela, geodete i građevinare koji grade objekte bez ikakve dozvole. Jednog dana nije nemoguće ni da će država na tome zaraditi s novim i očajničkim valom legalizacije.

Takve parcele naseljavaju ljudi koji za sitnu lovu stječu prostor za svoju vikendicu, kakva god ona bila. Oni ne plaćaju nikakve naknade, sadržaj septičkih jama ispuštaju u okoliš, a nemaju reguliran ni odvoz otpada. Ali to kao da nikoga ne zanima, to se ne lajka.

Sunčica i Pero krivi su za to što imamo. No nemoj biti kao oni. Čitaj sve. Tiskana izdanja, na papiru. Ozbiljno štivo, od početka do kraja. Pa tek onda lajkaj. A komentiraj ako baš moraš. I to bespravnu gradnju, a ne cice i guzice. To povremeno pogledaj. Skrivečki.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini