PIŠE MIRJAN RIMANIĆ

Nizozemski model za starije osobe


"U Pazinu će graditi dom za starije osobe", "U Andriaševcu se zapalio pretrpani dom za starije", "Poskupile cijene smještaja za starije osobe" - samo su neke od tema kojima se u posljednje vrijeme bave mediji. Mnogi percipiraju kako je dom jedino mjesto u kojem se može provoditi stare dane. Nažalost, kod nas se prečesto starije osobe doživljavaju kao teret obitelji i zajednice i zato se takve osobe nastoji smjestiti u dom, izolirati ih, da nikomu ne smetaju. Naravno da su nam domovi za starije osobe itekako potrebni, ponajprije za osobe kojima je potrebna tuđa njega. Bolesnoj i nemoćnoj osobi, koja ne može sama skrbiti o sebi, itekako je potrebna stalna njega i pomoć stručne medicinske osobe.

Koncem 2000. godine Dom u Brkaču s partnerima iz Nizozemske radio je na MATRA projektu edukacije osoba koje će pomagati starijim osobama. Za razliku od nas, kako je bilo rečeno na jednoj od konferencija u sklopu projekta, u Nizozemskoj država pokušava obitelj pretvoriti u temeljnu stanicu društva i skrbi za svoje članove. Tako se i osobe koje ne mogu samostalno brinuti o sebi nastoji što duže zadržati u vlastitom domu, uz pružanje potrebne skrbi, u što su, osim članova obitelji, uključeni i volonteri. Stoga se bogato iskustvo Nizozemaca nastojalo primijeniti i u nas kako bi se starije osobe što duže zadržale u svom domu uz jednu novu kvalitetu socijalne skrbi. Skrb će se, najavljivali su, pružati prema željama i potrebama korisnika. Cilj te edukacije bio je senzibiliziranje i osposobljavanje osoba da budu drugima spreme pružiti skrb kakvu bi željele za sebe. Esther Verschuur, tadašnja savjetnica nizozemskog veleposlanstva u Zagrebu, govorila je kako nadležno hrvatsko ministarstvo treba financijski više pomagati, kako bi MATRA postao nacionalni projekt.

No, to se nije dogodilo. Umjesto toga planiraju se novi domovi za smještaj velikog broja osoba. U neke se domove zbog veće zarade naguravaju korisnici, a zbog uštede smanjuje broj osoblja i skraćuje njihovo radno vrijeme. I tako umjesto zahvale i zasluženog odmora, oni koji su nas odgojili, postaju "roba" pružatelja usluga smještaja u domove za starije osobe.

Često zaboravljamo da starije osobe u velikoj mjeri pate od usamljenosti koja uzrokuje razne bolesti od raka, srčanog i moždanog udara, depresije i demencije. Prema psihijatru Manfredu Spitzeru, usamljenost je glavni uzrok smrti u zapadnim zemljama. Zbog toga Nizozemska pokušava obitelj pretvoriti u temeljnu stanicu društva, ali i obiteljima pomoći da se nose sa svim problemima vezanim uz starije osobe. Na tom bi tragu i u nas trebalo raditi na poboljšanju uvjeta života obitelji i starijih osoba, a ne samo na povećanju broja kapaciteta domova za starije osobe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater