PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Nino Jakovčić izbrisao je vlastitu legendu!

Ivan Jakovčić / Dubravko Grakalić (Snimili Dejan Štifanić / Adriana Tošić)

Ivan Jakovčić / Dubravko Grakalić (Snimili Dejan Štifanić / Adriana Tošić)


Istra je ostala bez još jedne legende. Nakon što je Ivan Nino Jakovčić, počasni predsjednik IDS-a, nekadašnji saborski zastupnik, ministar, župan i europarlamentarac, preko nacionalne novinske agencije potvrdio da je prodao svoje selo Sveti Juraj, s javne scene nestala je priča da je Istarska županija jedina u kojoj političari imaju svoja sela te da su sigurno nisu čista posla.

Jakovčić je prodaju svoje nekretnine napravio uzorno što se transparentnosti tiče, najavivši čak i povratak u Poreč gdje je odrastao i živio većinu života. Nije zatajio čak ni ime kupca koji će uživati u selu kojeg je ugledni istarski političar uzdignuo iz pepela. Doduše, prodajom svog sela, Nino Jakovčić prodao je i legendu o samom sebi kao zemljoposjedniku, ali se time riješio i priča koje su bez dokaza pratila i njega i stranku kojoj pripada posljednja dva desetljeća. U razloge prodaje, napokon, nije pristojno ulaziti, no očekivano je analizirati njezin politički učinak.

Sve što Jakovčić čini od kada je 1991. godine postao drugim predsjednikom IDS-a, naime, ima veze s politikom. Bez obzira na duge godine u opoziciji, stvaranje Porečke skupine oporbenjaka, izbornu pobjedu 2000. godine u koaliciji s drugim strankama, ministarsku funkciju, liderski položaj u Kukuriku koaliciji, Jakovčića je pratila legenda njegovog sela kojeg je kupio na legalan način i za vlastiti novac. Stoga je i prodaja Sv. Jurja politička vijest koja stavlja Jakovčića na mjesto u političkoj areni na kojem ne zaslužuje nabacivanje blatom na vlastitu karijeru.

Jakovčić je bio jedan od najdugovječnijih stranačkih šefova u Hrvatskoj, saborski zastupnik s brojnim mandatima i utakmicama u nogama, eurozastupnik kojem treba priznati rješenje problema s teranom na razini EU – dok je danas političar koji nije objesio kopačke o klin. Naime, istodobno s objavom prodaje vlastite, legendarne nekretnine, Jakovčić je priopćio kako se nalazi u Bruxellesu gdje pokušava tamošnjim političarima, vjerojatno prvenstveno onima iz liberalnih redova, objasniti nerazumljivu politiku predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Jakovčić i Milanović stari su (ne)prijatelji. Iako su zajedno dobili izbore 2012. godine kada je Milanović postao premijer, dok je IDS dobio mjesto ministra turizma koje je najprije obnašao Veljko Ostojić, a potom Darko Lorencin, ljubav među njima nije procvala. Milanović je najprije udaljio istarski SDP od IDS-a – što je vidljivo i danas – da bi zatim kandidiranjem Damira Kajina za župana pokušao napraviti raskol u istarskoj stranci. Od tada IDS ne izlazi na izbore sa SDP-om, u županiji su oštra konkurencija, a nema ni izgleda, sudeći po riječima Peđe Grbina, Milanovićeva sljedbenika, da se prilike promijene. Dakle, Jakovčićevo djelovanje u Bruxellesu na temu Zorana Milanovića koje je postalo javno pokazuje kako on nije odustao od bavljenja važnim nacionalnim temama. To što će se vratiti u Poreč i investirati u vinarstvo i maslinarstvo, pa i nove nekretnine, pokazuje i kako će počasni predsjednik IDS-a Nino Jakovčić nastaviti živjeti politiku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini