Piše Dubravko GRAKALIĆ

Nikad nedjeljom!

Ilustracija

Ilustracija


Idu li hrvatski ekonomisti i analitičari domaćeg gospodarstva na kioske, u trgovine ili u šoping centre? Neki sigurno idu, iako bi se po izjavama nekih drugih, poput agilnog liberala Vuka Vukovića, moglo zaključiti da oni u dućani nisu bili godinama. Jer da jesu onda bi vidjeli da najveći lanac kioska za prodaju novina, cigareta i svekoliko robe ima lijepo otisnute i istaknute plakate kako traže radnike odnosno prodavače. Isto se može vidjeti na velikom broju trgovina, na izlozima u šoping centrima i na mjestima gdje prodavača, dakle, nema dovoljno.

S druge strane, da su na kiosku novine kupili i potom ih pročitali, možda bi unutra primijetili izjave predsjednice upravnog odbora velikog lanca trgovina mješovitom robom ili vlasnika jednog lanca tehničkom robom koji je nedavno promijenio ime - da im ukidanje rada nedjeljom nije smanjilo profit i nagnalo na ukidanje radnih mjesta. Pored toga, ili možda neki drugi dan, mogli su pročitati izjave čelnika sindikata koji se ne boje otkaza jer će kupci kupovati u druge dane, s čime se slažu i neke opozicijske stranke.

Ipak, liberalni ekonomisti uporno tvrde da će Hrvatsku zbog neradnih nedjelja - po predloženim zakonu radit će ih se samo 16 što se šoping centara tiče, uz pekarnice i kioske koji će uvijek raditi - snaći strašna nevolja. Neki su od njih, doduše, spustili brojku s 40 na 7 tisuća novonezaposlenih, ali bez obrazloženja kako su došli do te statistike.

Analitičari najčešće tvrde kako se najbolje trguje petkom i subotom, dok je nedjelja najslabiji dan za biznis. Možda je nedjelja prikladna za besplatno obiteljsko grijanje u golemim trgovačkim centrima, ali u vrijeme pandemije i ta je korist upitna, da ne kažemo zarazna.

Oko neradne nedjelje slažu se HDZ i Radnička fronta u Hrvatskom saboru, te sindikalne središnjice i Katolička crkva u javnom životu. Možda to zvuči paradoksalno, ali ako su svi oni rekli "nikad nedjeljom", liberalni ekonomisti ostaju preglasani. Trgovine će raditi u turističkoj sezoni i uoči novogodišnjih blagdana i važnijim se čini hoće li u tim danima biti dobra potrošnja, nego što će se neke kolovoške nedjelje prodavati cipele, kišobrani i udžbenici iz ekonomije.

Neki ekonomisti bi, napokon, kao radnice noći u grčkom filmu "Nikad nedjeljom" mogli promijeniti mišljenje i poručiti upravo to - nikad nedjeljom. To će izreći, dakako, samo onda ako njihove analitičke ekspertize pokažu kako se njihovim naručiteljima ne isplati rad nedjeljom.

Napokon, rade li protivnici slobodnih nedjelja - nedjeljom? Vjerojatno ne, pa im trebaju i stručna objašnjenja kako su neradne nedjelje štetne za njihovu dosadu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum