PIŠE Davor ŠIŠOVIĆ

Nijedan od ponuđenih odgovora

Davor ŠIŠOVIĆ

Davor ŠIŠOVIĆ


Apsolutno nema veze što kampanja još nije službeno počela, jer se svi koji pretendiraju biti ozbiljniji kandidati za bilo što, jako trude ispasti glupi, nepopularni i omraženi. Trude se to zapravo već kroz cijelo minulo mandatno razdoblje, a ovih je dana trud podignut na još veću potenciju. Lupanje gluposti pred izbore u nas je već folklorna sezonska pojava, a ima toga toliko da se od drveća ne vidi šuma.

Kako čovjek da se orijentira? Jako je lako pogriješiti ako se izjave koje su po prirodi glupe izbace u prvi plan, pa te neuspjele pošalice onda zasjenjuju mnogo opasnije gluposti. Recimo, posljednjih dana jako je zapažena izjava da je djeci bez roditelja bolje u domu nego u obitelji s istospolnim roditeljima, tisuće su je ljudi šerale i kritizirale po medijima i društvenim mrežama, ali gotovo je nezapaženo prošla izjava da "treba imati razumijevanja prema bankama" koje ne mogu pristati na moratorij kredita u sklopu mjera sanacija posljedica koronakrize. Uhvatit ćemo se tako narednih tjedana još nekih izjava o ustašama i partizanima, ali će nam promaknuti deseci vrlo sumnjivih stavova i ideja o tome kako se političko-budžetskom matematikom namješta da običnim ljudima bude još lošije da bi uhljebima bilo još bolje.

Folklor predstojećih izbora je sasvim crno-bijeli, svi glavni favoriti računaju da je njihovim pristalicama sve jasno i uopće se ne trude pridobiti one druge, a mnoštvo sitnih opcija koje se također folklorno pojavljuju posvuda po Lijepoj našoj nemaju značaj veći od ribica u bari s krokodilima. Onima koji su se naslušali izbornih kampanja i naanalizirali izbornih rezultata trebalo bi biti jasno da ovi izbori neće promijeniti ništa, bez obzira tko pobijedi, jer se od bilo čijeg programa ne vidi ni početno slovo, sve je zagušeno "mudrim" izrekama i osobnim napadima.

Na jednim izborima u jednoj nama susjednoj državi za jedno se predstavničko tijelo kandidiralo jako mnogo listi, nekoliko desetaka, a skupina političkih šaljivaca i subverzivaca sastavila je i uspješno kandidirala listu kojoj je naziv bio "Nijedan od ponuđenih odgovora". Naravno da nisu računali na prolaz, smatrali su sve to samo šalom, ali nemali broj birača je zaokružio upravo tu listu, ne zato jer bi podržavao njezin program, koji uostalom nije ni postojao, već zato što uistinu nije podržavao niti jednu od kandidiranih opcija, i ti su šaljivci tako - ušli u predstavničko tijelo s čak nekoliko mandata!

Zašto se u Hrvatskoj ne može pojaviti ozbiljna alternativna politička opcija koja bi se ljudima svidjela? Svaka alternativa koja se dosad pojavila brzo se kompromitirala, a velike političke ribe kompromitirane su već po definiciji velikih riba. Građani Hrvatske su se na mnogo dosadašnjih izbora dokazali kao političke kukavice, a mnoge političke karijere sasvim su se otvoreno kretale putem uhljebništva. Biračko tijelo to ne pamti i ne kažnjava, dva izborna razdoblja predugo su vrijeme za prenošenje bodova, i dugogodišnje zasluge u našoj politici zapravo ne postoje, ako uopće postoje ikakve zasluge. Ne postoje zasluge, ali ima mnogo "zaslužnika".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater