PIŠE ROBERTO CAR

Netko namjerno gasi svjetlo u Istri 1961


"Neće nam valjda stvarno trener Nehaja doći za sportskog direktora?" u čudu me upitao pasionirani navijač Istre 1961. Jedan od onih koji ne propuštaju nijednu utakmicu na "Drosini", a dan započinju vijestima iz pulskog kluba.

Baš zbog takvih iskrenih, dugogodišnjih navijača Istre 1961 teško je naći opravdanja za najnovije poteze sportskog sektora Grupacije Baskonia-Alaves. Da se razumijemo, ne treba unaprijed kritizirati Darija Dabca. Možda se doista radi o iznimnom stručnjaku koji će sportsku politiku pulskog kluba napokon povesti logičnim putem. To mu svaki navijač "zeleno-žutih" od srca želi.

Puno je veći problem način na koji je do tog izbora došlo. Naime, izgleda da je Dabac bio izbor sportskog direktora Alavesa Sergia Fernandeza. Jer preliminarni su razgovori krenuli puno prije nego što je Fernandezov izaslanik, Mikel Gonzalez, u subotu stigao u Pulu. O Dabcu se razmišljalo još u vrijeme dok se razgovaralo s bivšim predsjednikom Hajduka Ivanom Kosom i Krešimirom Gojunom. Onog trenutka kad je Gojun otpao iz kombinacija, Dabac je izbio u prvi plan. Tko je pak osoba koja je Gonzalezu bila riječka veza, osoba koja mu je sugerirala Dabca i Budicina, saznat će se ubrzo. No, ako je odmah po dolasku Fernandeza u Pulu zatitrala nada da će ipak biti "svjetla na kraju tunela", ovim je potezom i ona ugašena.

Zašto za čelnog čovjeka sportskog sektora postaviti osobu koja se dotad nije bavila tim poslom? Osobu koja je tek na početku trenerske karijere i za koju se ne može reći da je poznato ime u HNL-u? A upravo bi novi sportski direktor morao vrlo brzo reagirati i što hitnije dovesti par nužnih igračkih pojačanja. Ovim potezom Sergio Fernandez kao da se osvećuje svima onima koji su pomogli u "rušenju" Javiera Morana. Odnosno, kao da namjerno potkopava temelje pulskog projekta u kojega je njegov gazda Josean Querejeta uložio nemala sredstva. Umjesto da uz trenera Ivana Preleca, čiju su kvalitetu mnogi prepoznali, u klub dovedu jedno poznato ime koje će puno lakše pronaći igrače koje bi željeli dovesti u Pulu, stvari se stalno vraćaju na početak.

Stalno se dovode novi, neiskusni treneri i, što je još gore, neprovjerena imena za poziciju sportskog direktora. I onda se netko čudi što se uvijek kreće iz početka. Što Istra 1961 ne može napraviti rezultatski iskorak kojeg bi, po financijskoj stabilnosti, vrlo lako mogla ostvariti. Kao da netko namjerno "gasi svjetlo".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater