PIŠE IVOR BALEN

Netko doista namjerno pali po Puli, ali to nisu piromani

Ilustracija / Ivor Balen (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija / Ivor Balen (Snimio Milivoj Mijošek)


Netko doista namjerno pali po Puli, ali to po svemu sudeći nisu piromani. To su političari i aktivisti koji se žestoko protive izgradnji hotela na Valkanama, a koji ne pale šumu, nego ljude. Čini se da je članovima stranke Možemo! i njihovim satelitima glavni cilj uoči referenduma maksimalno napaliti Puljane, pa ako treba i izmišljenim pričama da netko namjerno podmeće požare na Lungomareu.

Koji je cilj tog navodno namjernog podmetanja požara - o tome ne govore - ali vrlo vješto sugeriraju da je podmetanje povezano s investitorima. Onako otprilike, guraju teoriju možemovci i pobočnici, oni žele spaliti šumu Lungomare da se više nitko ne protivi izgradnji hotela. Razina bijesa kod onih koji povjeruju u takve tvrdnje vjerojatno je ogromna. Uoči referenduma 9. listopada, u Puli ovih dana svjedočimo školskom primjeru napaljivanja naroda.

Pulski vatrogasni zapovjednik Ivica Rojnić kaže da je malih požara na Lungomareu bilo i proteklih godina. U ovo doba godine, dodaje, tamo prolazi i zadržava se mnogo ljudi pa su požari uobičajeni. Ranijih godina ih, međutim, nitko nije spominjao, ali sada je to, ističe Rojnić, "više u fokusu javnosti jer se radi o interesantnom području".

Drugim riječima, tvrdnje i sugestije da netko namjerno pali Lungomare zbog višeg cilja povezanog s investitorima su najobičnija glupost. Doista treba biti operiran od zdravog razuma da bi se povjerovalo u tako nešto, ali narod voli teorije zavjere, a stranke poput Možemo! voljne su ih plasirati. Svjetina želi vjerovati da netko pali našu šumu, a političarima i aktivistima to se savršeno uklapa u agendu napaljivanja naroda na investitore. Pametnom dosta, pomišljaju ovih dana neki Puljani kada čitaju o požarima na Lungomareu, uvjereni da je šibica krupnog kapitala namjerno bačena na suho granje njihove mladosti. Mjesec dana prije sudbonosnog referenduma pulsku javnost uznemiruje afera valkanski krijesovi. Može li bolje za protivnike hotela?

U politici je štošta dozvoljeno, pa i nešto tako prizemno kao što je izmišljanje podmetnutih požara. Možemovcima stoga nitko ne treba zamjeriti što se za svoje političke ciljeve bore svim sredstvima, ali možda bi trebali razmisliti o eventualnim posljedicama. Sjećamo se da je netko noću uništavao promotivni jumbo plakat hotela na Valkanama, kada je izostala reakcija onih koji su svojim huškanjem do takvog vandalizma doveli.

Cijelu ovu priču oko referenduma trebalo bi svesti u civilizirane okvire, iz kojih ona polako ali sigurno izmiče. Politika se prelila i u ring subotnjeg borilačkog spektakla u Areni, gdje je gradonačelnik Filip Zoričić dočekan žestokim zvižducima. Teško se oteti dojmu da je glavni razlog upravo Zoričićeva podrška projektu na Valkanama. Kako je došlo do toga da moderni hotel s pet zvjezdica i javnim parkom na mjestu prastarog kamenoloma i zapuštenog sportskog kompleksa dio Puljana dočekuje kao čeličanu s pet dimnjaka - pitanje je na koje je teško odgovoriti.

Nije međutim teško odgovoriti na pitanje tko izmišlja priče o hotelu, Valkanama i vatri. A tko se igra s vatrom, obično se i opeče.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater