PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Nema turizma bez otvorenih granica

Dubravko Grakalić

Dubravko Grakalić


Najava kako će se istarski hoteli i kampovi za koji dan otvoriti za turiste i goste iz zemlje i inozemstva pobuđuje optimizam. Istra kao prva hrvatska korona-free županija svakako na njega ima pravo i nema sumnje da bi od gostiju, ma koliko god da ih stigne na istarske destinacije, koristi imali i veliki i mali. I moćne turističke kompanije poput Valamara i Maistre, i koncesionari kampova i mali iznajmljivači, a i državni proračun koji svim tim tvrtkama, kompanijama i obrtima neće morati isplaćivati „plenkovićke” odnosno, minimalne dohotke kako bi se sačuvala radna mjesta.

Ali u turizmu je, više nego u drugim privrednim sektorima, za posao potrebno više partnera. Hotelijeri mogu ispolirati sobe dezinficijensom, kampovi mogu propisno udaljiti mjesta za kućice i šatore, plaže se mogu rasparcelirati tako da na njima neće biti gužve - no pitanje je kako će do njih stići turisti. Za domaće će se, sigurno, otvoriti prostor kad se ukinu propusnice između županija koje su još na snazi. No, oni u cjelokupnom prometu čine desetak posto gostiju. U aktualnim prilikama smanjenih plaća u realnom sektoru, ali i javnom jer su brojne jedinice lokalne i područne samouprave umanjile primanja svojim zaposlenicima, teško je da će na more oni s ispražnjenim novčanikom. Ili Zagrepčani koji moraju urediti potresene domove dok ne krenu jesenje kiše i zimske hladnoće.

Drugim riječima, turizmu su potrebni inozemni gosti - baš oni što ih Hrvatska turistička zajednice priziva svojim novim video porukama pod naslovom #CroatiaLongDistanceLove. Da ta ljubav ne ostane na distanci, potrebno je otvoriti državne granice. Ne samo hrvatske prema susjednim zemljama, što je epidemiološki upitno, nego i slovenske prema Italiji, Austriji i Mađarskoj. Slovenija još nije najavila otvaranje granica prema Hrvatskoj. Njihov ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek potvrdio je da bi dežela samo željela da njezini građani mogu otpočinuti u svojim nekretninama u Hrvatskoj. O koridorima i prolazu za njemačke, austrijske, češke, slovačke, talijanske i ine turiste koji dolaze automobilima nije bilo govora. Istodobno, Češka se priprema za otvaranje granica tek usred ljeta, baš kao i Njemačka. Obje te zemlje pozivaju svoje građane da ljetuju kod kuće. Mađarska je otvorila granice za „poslovna putovanja” - ali ne prema Hrvatskoj. O otvaranju granica s pandemijski poraženim državama u susjedstvu poput Srbije i Bosne i Hercegovine uopće se ne govori. Istarskog turizma ne može biti bez otvorene granice prema Sloveniji, ali i otvorenih granica Austrije, Njemačke, Slovačke i Češke kojima će stići auto turisti. Na zrakoplovne putnike iz Rusije, Ujedinjene Kraljevine, Južne Koreje ili Kine, kako se čini, također se ne može računati.

Optimizam oko otvaranja kampova i hotela ne treba smanjivati, no trenutačno on nema pokrića u stvarnosti. Za nekoliko tjedana situacija se može promijeniti nabolje, ali danas se u to ne možemo pouzdati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater