PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Neki visi "Pedro" Popović!


Neočekivano dobar rezultat SDP-a na svibanjskim europskim izborima ipak nije ostavio tu stranku bez unutrašnjih trvenja i ratovanja na županijskim i lokalnim razinama. Dok se mnogi SDP-ovci na terenu pitaju što njima donosi europska karijera četvero eurozastupnika, vrh stranke utjeruje disciplinu i raspušta županijske i gradske organizacije koje su podbacile u animaciji birača da izađu na izbore i glasaju za socijaldemokrate. Doduše, uvođenje izvanrednih mjera nije svugdje jednako – u Brodsko-posavskoj županiji i Slavonskom Brodu primijenjena su oštre mjere raspuštanja organizacija SDP-a, dok u Istarskoj županiji treba "visjeti Pedro" koji je već godinama u prijeporu s vrhom lokalnog SDP-a.

"Pedro" se zove Serđo Popović i po svom dugom jeziku poznat je još od aktivizma u Forumu mladih SDP-a. Danas je predsjednik SDP-a u Vrsaru, a za koji dan bi – ako zahtjev za njegovo isključenje potvrdi predsjedništvo SDP-a – mogao postati još jedan bivši član i ražalovani časnik socijaldemokratske soldateske. Popović je, u svojoj javnoj analizi, postavio očekivano pitanje: ako je Istra glasala 70 posto za ljevicu i lijevi centar, zašto je SDP dobio samo 15 posto tih glasova? Pitanje se opravdano – gdje su nestali SDP-ovi birači u Istarskoj županiji koja je još prije nekoliko godina imala tri saborska zastupnika iz te stranke, predsjednika županijske skupštine te je dijelila s IDS-om vlast u Puli i drugim gradovima i općinama? Danas dijeli vlast s HDZ-om u Umagu, dok je u ostatku Istre ima tek petericu općinskih načelnika.

Na europskim izborima kandidatkinja SDP-a Sanja Radolović dobila je u Puli točno deset puta manje glasova od IDS-ova Valtera Flege te je nakon toga izjavila da je stanje alarmantno za – IDS. U nizu istarskih izbornih jedinica vidljivo je da protestne stranke i liste, Živi zid i lista Mislava Kolakušića uzimaju glasove i IDS-u i SDP-u, no nije primijećeno da su se socijaldemokrati oko toga uzbudili i krenuli u političke akcije.

Mali broj glasova za SDP u Istri na europskim izborima rezultat je višegodišnjih unutarstranačkih sukoba u istarskoj stranačkoj organizaciji iz koje je otišlo niz uglednih članova čija su imena bila prepoznatljiva biračima, kao i posve pogrešnih i proturječnih poteza vodstva županijskog SDP-a. Kolika je podijeljenost u SDP-u Istre svjedoči i nezaboravljena činjenica da je šef te organizacije Vili Bassanese dan prije objave liste kandidata objavio ime Dalibora Macana, dok se na listi našla Sanja Radolović.

Žestoka trvenja u SDP-u Istre započela su u doba predsjednikovanja Zorana Milanovića uoči lokalnih izbora 2013. godine kada su eutanizirani stranački aktivisti koji su zagovarali suradnju s IDS-om. Nekoliko godina kasnije, SDP Istre na putu je da eutanizira sam sebe u čemu mu možebitno izbacivanje Serđa Popovića iz stranke može samo pomoći.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini