UVODNIK

Neka cvjeta tisuću stranaka!

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i njegovi dopredsjednici uskoro će na Markovu trgu imati zastupnike još triju političkih stranaka pa će morati paziti kako se koga imenuje i oslovljava do kraja sadašnjeg zasjedanja i tijekom jesenskih rasprava. Doduše, svi ti zastupnici, ukupno ih je dvadeset, već sjede u saborskim foteljama, ali su napustili stranke i koalicijske liste na kojima su ih birači izabrali.

Osnivanjem tri nove stranke - jedne na ljevici i dvije na desnici - broj aktivnih političkih stranaka podignut će se na 165, što i nije mnogo jer je nakon 1989. godine i osnivanja HSLS-a kao prve demokratske stranke u državi, osnovano njih ukupno 376. Neke su davno zaboravljene poput Radikalnog udruženja za ujedinjene europske države pokojnog Vite Česmadžiskog ili Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu čiji su osnivači bili preminuli Branko Horvat, Milorad Pupovac i Žarko Puhovski. Najveća stranka iz tog vremena, HDZ, još vlada Hrvatskom - dok je na sceni i SDP koji bilježi pad rejtinga i zbog jedne od novih stranaka koje upravo nastaju.

Naime, od osamnaest vijećnika udruge Socijaldemokrati, najmanje njih četrnaest osnovat će 9. srpnja stranku Socijaldemokrati i postati "alternativni" SDP. Svi su došli iz još živućeg SDP-a - budući predsjednik Davorko Vidović, bivši šef SDP-a Davor Bernardić te niz poznatih saborskih zastupnika. U političku borbu krenuli su kritikom SDP-a i Možemo - dakle konkurencije na ljevici - a ishod će se vidjeti u prvim rejting anketama i, naravno, na slijedećim izborima.

Desnica je, tradicionalno, podijeljenija od ljevice pa je prije nekoliko dana zastupnik Milan Vrkljan osnovao stranku Pravedna Hrvatska. Drugu novu desnu stranku osniva neovisna zastupnica Karolina Vidović-Krišto. Ona je napustila Domovinski pokret zajedno s Vrkljanom, ali svako će imati svoju stranku. Njezina bi se stranka trebala zvati Odlučnost i pravednost i još nije poznat datum njezinog osnivanja.

Prije nekoliko tjedana objavljeno je i kako će nezavisni zastupnik Hrvoje Zekanović ući u Hrvatsku stranku prava i dati joj saborski legitimitet, ali samo kao mogućnost. Možda ipak i on osnuje svoju stranku, očito se radi o političaru punom ideja!

No, predsjednik Sabora Jandroković već može parafrazirati malu crvenu knjižicu Mao Zedunga i uzviknuti "Neka cvjeta tisuću stranaka!" - iako on više voli citirati aktualne estradne hitove. Nastavi li se trend dijeljenja i mitoza desnih stranaka veličine amebe, uskoro bi registar političkih stranaka mogao biti podebljan za još pokoji stranački projekt.

Najviše zanimanja izazivaju novi Socijaldemokrati i njihovo pozicioniranje na ljevici, te hoće li imati i novih lica uz vremešnog Vidovića koji je danas i saborski potpredsjednik ili Bernardića koji je, kao šef SDP-a, izgubio "dobivene" izbore.

Male desne stranke, bez obzira na atraktivnost njihova naziva, uporno dijele biračko tijelo, a to pokazuju i najnovije aktivnosti zastupnika Vrkljana i zastupnice Vidović-Krišto. I njihova "matična" stranka, Domovinski pokret, koja ih je proklamirala kao političare, trenutačno jedva prolazi izborni prag.

Ali, demokratski je pokušati, uspjeti ili propasti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater