PIŠE MARCELLO ROSANDA

Natezanje za mjesto predsjednika razreda

Detalj sa sučeljavanja Elene Puh Belci i Filipa Zoričića (Snimio Milivoj Mijošek)

Detalj sa sučeljavanja Elene Puh Belci i Filipa Zoričića (Snimio Milivoj Mijošek)


Jučerašnje sučeljavanje je, u velikom dijelu, izgledalo kao prepiranje pretendenata na mjesto predsjednika razreda u osnovnoj školi, a nijedan kandidat za čelno mjesto u Puli nije pokazao da dovoljno dobro barata komunalnom problematikom i da bi mogao (uspješno) voditi gradsku upravu.

Cjelokupno se dramatiziranje svodilo uglavnom na natezanje u cilju prikrivanja stvarne nespremnosti na kvalitetnu debatu. Eleni to ipak ne bi trebao biti problem obzirom na dugogodišnji staž u javnom diskursu, dok je Filip u tome neiskusan i nema PR mašineriju iza sebe. No, poprilično se iskazao i u tom djelu pokazao malo bolju argumentaciju, dok je Elena većinom na "opasna" pitanja odgovarala nejasno i stilizirano, službeno.

Filip je u jednom trenu naglasio da je ostao osupnut Eleninom porukom da se u nedjelju "borimo zajedno da Pula ostane tolerantna, otvorena i naša". Poruka je, vjerojatno ciljano, podložna slobodnoj interpretaciji, pa ju je on tako, po običaju hipersenzibilno, interpretirao kao napad na sebe. Ne možemo ga kriviti - riječ "naša" zaista zvuči problematično, s primjesom mikrofašizma što je i uobičajeno za retoriku IDS-a. Međutim, potrebno je ipak napomenuti da se Elena izgovara s naglaskom na prvom "e", a Belci se čita s "ć".

Spominjali su se mobiteli i poruke koje su, očito iz oba tabora, odašiljane građanima u svrhu sotoniziranja (Filipovim jezikom rečeno) protivnika. Međutim, ni jedan ni drugi kandidat nisu iznijeli točan sadržaj spornih poruka, iako je sasvim jasno o čemu je riječ. S jedne strane imamo IDS-ovog Roberta Cveka koji očito posjeduje fond sms poruka kojeg bi se posramio i Infobip, a s druge strane ne manjka i otvorene agresivnosti djela Filipovih simpatizera na društvenim mrežama.

On je, kao očito snažan argument, često puta opetovao Eleninu stranačku pripadnost ponavljajući da ona nosi nasljeđe stranke koja je bila na vlasti 30 godina te kao takva nosi breme klijentelizma i nemoralnog pogodovanja pojedincima. Nakon toga je napokon imao volej priliku poentirati i bolje argumentirati njenu možebitnu ulogu u dosadašnjim greškama IDS-a, no nije išao do kraja. Drugim riječima, u ovom je djelu Filip ipak mogao biti puno konkretniji.

Potom se Elena javno ogradila od Borisa Miletića izjavom da joj se "skine s glave" breme njezinog prethodnika. Mnogi se pretendenti na vlast tradicionalno javno ograđuju od svog prethodnika, no hoće li svojim autoritetom zaista to i učiniti, hoće li to provesti u djelo, pokazat će budućnost - ukoliko bude gradonačelnica.

Nakon izbornog podbačaja u Puli i potopa u Vodnjanu, sasvim je očekivano da će se u IDS-u dogoditi određeni unutarnji preustroj koji će potencijalno taknuti, osim nasumično nataloženih aparatčika, i neke "veće ribe". To će se dogoditi neovisno o ishodu nedjeljnog drugog kruga. Ipak, hoće li Elena, ukoliko bude izabrana, biti samostalna i hoće li njen rad značiti drastičnu promjenu u IDS-u, zaista je teško vjerovati.

Za kraj, neizbježna tema, očito zato što se radi o velikom problemu, Kaštijun je pokazao nespremnost oba kandidata za rješavanje tog problema, ali i uporno nastojanje IDS-a da narod uvjeri da je na Kaštijunu sve bajno i krasno.

Suma sumarum, oba kandidata su pokazala popriličnu nespremnost na kvalitetnu argumentaciju, te u više dijelova dokazali da ne poznaju određene probleme grada. Kako bilo, građani će u nedjelju odlučiti koga će honorirati. Ali, da bi se izbjegla prevaga "organiziranih" glasača ključna je što veća izlaznost što objektivnijih punoljetnih građana Pule koji su, po mogućnosti, pročitali programe oba kandidata. Neka bolji pobijedi.

<![if !supportEmptyParas]> <![endif]>

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini