PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Nastaje li dalmatinski IDS?

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


I stranke s margine mogu izazvati pojačan interes političke javnosti, čak i ako su prestale postojati. Legendarnu Dalmatinsku akciju Mire Ljubić-Lorger, pasionirane astrologinje i njezinog pokojnog muža Srećka Lorgera, autora rječnika lokalnog narječja, nedavno je zamijenila nova istoimena stranka. Nekadašnja je Dalmatinkska akcija, naime, zbog neaktivnosti bila izbrisana iz registra hrvatskih političkih stranaka, da bi tamo, s novim ljudima, ponovno osvanula prošlog mjeseca.

Politika nove Dalmatinske akcije, stranke koja je bila respektabilna i originalna - za razliku od primjerice Hrvatske građanske stranke Željka Keruma - danas se doima kao jasna i "oštra" politika IDS-a iz devedesetih godina u kojima su obje stranke imale i poznate saborske zastupnike.

Bez namjere da se komentira današnji IDS, novostvorenu Dalmatinsku stranku treba promatrati kao potencijalno uspješnu regionalnu stranku. Uspije li se, dakako, afirmirati do slijedećeg izbornog ciklusa 2024. godine.

Statut nove Dalmatinske akcije jasno navodi kako je to autonomaška politička stranka lijeve orijentacije koja će se zauzimati za dobrovoljno formiranje i pristupanje regiji na osnovu posebnih, ali i zajedničkih interesa i potreba te zajedničkih povijesnih, kulturnih, socijalnih i drugih nasljeđa. Granične općine i gradovi stoga mogu u skladu sa svojim interesima biti povezani i s drugim regijama.

Štoviše, ključni politički zahtjev je da će se Dalmatinska akcija svim raspoloživim demokratskim sredstvima boriti za regiju Dalmaciju u kojoj će građani kroz regionalni parlament i vladu odlučivati o svojoj sudbini i sudbini Dalmacije.

Još samo jedna usputna usporedba s IDS-om - slična su stajališta u njihovim Rovinjskim deklaracijama. Koje se danas rijetko spominju.

Novu Dalmatinsku akciju pokrenuli su doskorašnji članovi SDP-a Dalmacije, dakle lokalni političari s iskustvom, poznavanjem stanja na terenu i potencijalnim članstvom koje ne želi ostati u stranci Peđe Grbina, ali ni u udruzi/stranci Socijaldemokrati Davorka Vidovića. Supredsjednici stranke su Tomislava Matijašević i Nino Aviani koji je pokušao postati i šef splitske partije. Tajnik stranke Teo Krnić dolazi izravno iz SDP-a - čeka da ga izbace zbog prelaska u Dalmatinsku akciju. Već se spremaju na mini-lokalne izbore za gradska vijeća i mjesne odbore koji se tamo održavaju za tri mjeseca.

Ali, u čemu je važnost vijesti o nastanku nove Dalmatinske akcije? Odgovor je jednostavan - da u Hrvatskoj regionalističke stranke ne mogu nestati, nego se ciklički obnavljati i nastajati na uvijek sličnim utemeljenjima vlastite zavičajnosti. Bez obzira bile desne ili lijeve, liberalne ili pučke, regionalne stranke su uvijek izbor dijela birača. Centralistički ustrojene, velike stranke (kao i one koje se takvima pokušavaju prikazati) poput HDZ-a i SDP-a u mnogim im temama ne mogu konkurirati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater