PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Naš život je novi val

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


Život u novoj normalnosti – koji se promijenio ne samo zbog pandemije korona virusa nego i zbog niza drugih okolnosti koje su djelomice uzrokovane pošasti, dok dijelom nemaju s time nikakve veze – sve se više očituje kao življenje na valovima trenutačnih događaja ili možda kao ronjenje na dah. Dok čekamo četvrti val korone – koji će doći nakon očekivanog četvrtog toplinskog vala, a prije trećeg vala turista i uz svakodnevni val poskupljenja, da mogući jesenski val otkaza u raznim privrednim sektorima i ne spominjemo – možemo reći kako smo postali surferi životnih valova.

Ili, kako je to još 1979. pjevala riječka pank grupa Parafi – „Moj život je novi val“ – što svakako pamte danas već stariji omladinci, svjedoci početka panka u tadašnjoj državi koji se začeo baš u Rijeci, kao i u Ljubljani. Doduše, Parafi pjevaju kako je „život novi val“ otkako si rođen, dok naši suvremenici osvješćuju kako smo u valovima počeli živjeti sukladno ritmovima pandemije, klimatskih promjena i ekonomskih nepogoda.

Spomenuti „valovi“ korone, turista i klimatskih promjena globalna su – ili barem europska – pojava. Na bojnom polju nacionalne politike uočljivo je još nekoliko valova i valića – snažan val na ljevici koja potapa kolebljivi i natruli SDP dajući brzinu platformi Možemo! smještajući njihovu lađu i „kapetana“ Tomislava Tomaševića uz bok pobjedničke krstarice HDZ-a Andreja Plenkovića koja je – baš na valu borbe za radna mjesta u pandemiji – zadržala popularnost birača. Sudbonosni politički val potopio je i Domovinski pokret estradnog umjetnika Miroslava Škore koji je nakon tri izborna poraza podnio ostavku zbog – pisanja medija.

Da je život novi val potvrđuju i druge stranke i političari, od IDS-a do uskrslog Damira Kajina koji je od najžešćeg kritičara HDZ-a postao njegov otvoreni štovatelj.

Ali, mali suvremenik, čovjek trenutka koji čeka četvrti val COVIDA-19 i razmišlja o prvom ili drugom valu cijepljenja, kojeg užasavaju toplinski valovi i klimatske promjene te ga, kako je pokazalo recentno istraživanje, iznimno užasava val poskupljenja kojima svjedočimo kad je riječ o paprici i rajčicama – dok se nadolazeće poskupljenje plina nitko ne usudi ni komentirati – plaši se jedino vlastitog potonuća. Koji će nas val potopiti, srušiti nam budućnost, donijeti zarazu ili prazan džep – glavno je pitanje novog normalnog surferskog života.

„Moj život je novi val“ himna je trenutka iako to nije svečana pjesma. U vremenima kad je ružno postalo lijepo, pobijedio je punk lifestyle i kod onih koji su uporno vjerovali u bolju budućnost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater