Piše CHIARA BILIĆ

Naručitelja ankete razotkrio je broj članova te stranke zastupljenih u anketi


Anketiranim građanima kandidati za pulskog gradonačelnika su, tako, naime, ponuđeni u dvije kombinacije. Radojčić, Hadžić, Radolović, Deranja, Cuccurin, Zoričić i Ćurić pojavljuju se u obje kategorije, dok se aktualni IDS-ovi dogradonačelnici Elena Puh Belci i Robert Cvek pojavljuju svaki u jednoj. Jasno je, dakle, da se ovdje mjeri upravo njihova popularnost, i to u okršaju s potencijalnim prijetnjama. Odgovor na tako postavljeno pitanje nije bitan nikome doli IDS-u

Samir Hadžić, Filip Zoričić, Gordana Deranja i Dušica Radojčić van Pule su, istina, gotovo nepoznata ili, u svakom slučaju, biračkom tijelu manje prepoznatljiva lica. Upravo su ta imena, uz politička potkovanija poput Plinija Cuccurina, Sanje Radolović, Petra Ćurića te Roberta Cveka i Elene Puh Belci, isplivala na površinu istraživanja o preferencija građana za gradonačelnika Pule koje ovih dana provodi agencija Ipsos.

Iako iz vladajućeg IDS-a tvrde da oni nisu naručitelji tog, dvije godine ispred svog vremena, ispitivanja pulsa glasačkog tijela, malo je vjerojatno da je tome doista tako. Tkogod malo bolje razumije politiku zna da je šansa da je ikoja druga stranka na Poluotoku ušla u takav trošak ravna nuli. Istarski demokratski sabor po pitanju lokalnih izbora, zna se, ništa ne ostavlja slučaju. U toj stranci znaju da u politici ne postoji takvo što kao što je dovoljno opreza. Za njih nema "sitnih prijetnji". Nikada nije prerano za pravovremeno donošenje određenih političkih odluka. Osim toga, ovdje ih u naumu prvenstveno razotkriva broj njihovih članova zastupljenih u anketi, ukupno šest na županijskoj i gradskoj razini.

Tko je bolji?

Ako želite odlučiti koji od vaših potencijalnih kandidata ima najviše šanse, onda anketu postavite upravo tako da dobijete odgovor točno na to pitanje. U istraživanjima nema krivudanja, empirija je precizna. Anketiranim građanima kandidati za pulskog gradonačelnika su, tako, naime, ponuđeni u dvije kombinacije. Radojčić, Hadžić, Radolović, Deranja, Cuccurin, Zoričić i Ćurić pojavljuju se u obje kategorije, dok se aktualni IDS-ovi dogradonačelnici Elena Puh Belci i Robert Cvek pojavljuju svaki u jednoj. Jasno je, dakle, da se ovdje mjeri upravo njihova popularnost, i to u okršaju s potencijalnim prijetnjama. Odgovor na tako postavljeno pitanje nije bitan nikome doli IDS-u.

Iako je Puh Belci u intervjuu za naš list kategorički odbila mogućnost da preuzme gradonačelničku fotelju, izgleda da u stranci ipak sumnjaju u pad popularnosti Roberta Cveka. Stoga bi, ako rezultati ankete tako pokažu, ipak na predstojećim lokalnim izborima, unatoč njezinom protivljenju, žiteljima ponudili gradonačelnicu. Jer ako građani pokažu veći interes za Puh Belci, Cveka će kao kandidata IDS teško progurati na listu, neće mu pomoći ni to što je predsjednik gradske organizacije.

No, vratimo se na ponuđene kandidate s malo ili nikakvog političkog iskustva. Oni tamo nisu slučajno. Anketa je nesumnjivo naručena kako bi se IDS-ove snage mogle fokusirati na buduće sklapanje saveza, sporazuma ili već nekakvog njima prihvatljivom vida suradnje s osobama koje uživaju određenu potporu birača. Ipak, aktivistica i predsjednica udruge Zelena Istra Dušica Radojčić ogradila se, kao i ravnatelj pulske gimnazije Filip Zoričić i predsjednica Uprave Tehnomont grupe i HUP-a Gordana Deranja, od kandidature.

        Nije, naime, ni bilo za očekivati da će Deranja pokazati ikakav interes za angažman u lokalnoj politici. No, s obzirom na to da je Grad Tehnomontovoj marini izašao u susret s nekim pogodnostima, kao, recimo, povećanjem vezova, ona bi ipak u nekom, zasad samo imaginarnom scenariju mogla biti sklona suradnji s vladajućom garniturom. Što se tiče njezinog potencijala za gradonačelnički biznis, zasigurno bi u Komunalnu palaču uvela menadžerski stil upravljanja. S njom na čelu Grada valorizirali bi se rezultati, a ne podobnost.

Radojčić, sasvim suprotno, zasigurno ni u kojoj varijanti ne bi surađivala s IDS-ovom strukturom. Kad bi se ona nakon ispitivanja pokazala kao mogućom prijetnjom, to svakako ne bi bila dobra vijest za IDS. S njom bi vladajuća stranka teško pronašla zajednički jezik, ako uopće postoji ikakva šansa da i bi se u ičemu usuglasili. Vidljivo je to iz njezin dugogodišnjih istupa u javnost u kojima je gradsku vlast napadala u više navrata (Kaštijun, ski-lift na Valovinama, davanje Muzila i pulskih plaža u koncesiju).

(Ne)moguća suradnja

Politički se pak ni s pozicijom ni opozicijom ne može povezati bivši član Nadzornog odbora Uljanika Samir Hadžić. Iako su glasine o njegovoj privrženosti Robertu Cveku uzele maha još za vrijeme prošlogodišnjeg štrajka uljanikovaca, Hadžić nije niti u jednom trenutku izričito pokazao da planira ikakvu suradnju s IDS-om. On nije otklonio mogućnost da se kandidira, ali je jasno da njegov prolazak u drugi krug, ako na izbore izađe sam, s vlastitom listom, nije izvjestan. Ljudi su još uvijek skloniji tradicionalnom glasanju. To što je istureno Uljanikovo lice i neformalni vođa radnika koji se provlači kroz medije već više od godinu dana, nipošto mu ne jamči da bi škverani plebiscitarno glasali za njega. U Uljaniku su birači IDS-a, ali i SDP-a te HDZ-a. Srčan i prizemljen kakav je sigurno bi privukao simpatije određenog broja ljudi, no to ne bi bilo dovoljno za gradonačelnikovu fotelju, kao niti za pet posto glasačkog tijela s kojim bi ušao u Gradsko vijeće.

Kad bi, kojim slučajem, Zoričić ovim istraživanjem osvojio više nego što i sam očekuje, IDS se ne bi libio ponuditi mu suradnju. Slično su već izveli na nedavnim europarlamentarnim izborima sa strankom Pametno Marijane Puljak. I tada im je rezultat ankete pokazao da Puljak uživa solidnu podršku birača. Zoričić donedavno nije niti znao da se netko raspituje o njemu. No, ako pristane na razgovor s IDS-om, u stranci će znati da mogu računati na neki oblik potpore. Moguće je da bi mu eventualno ponudili mjesto na svojoj listi, čime bi s njegovim imenom pokupili određen broj glasova, a njega istovremeno politički umrtvili. On, međutim, za razliku od Deranje i Radojčić (barem u tom obliku) već ima iskustva u politici, i to u Cuccurinovoj Ladonji. Nakon što je izašao iz te stranke, postao je ravnatelj, a baš mu ta funkcija veže ruke. Teško da bi se s te pozicije sukobio s IDS-om jer je Županija osnivač te obrazovne ustanove.

Elem, IDS-u su u Puli najozbiljnija prijetnja Radojčić i Cuccurin, koji je pak, osim IDS-a, prijetnja i ostalim političkim opcijama. Istina, Plinio Cuccurin je već dugo izvan političkih zbivanja. S obzirom na to da je posvećen poduzetničkim poslovima, posebice Mon Perinu, zaista je mala vjerojatnost da se kandidira. No, Cuccurin bi svakako mogao nekome biti pozadinski i financijski vjetar u leđa, a to vrlo vjerojatno neće biti sadašnji gradski vijećnik i bivši član njegove ugašene stranke Ladonja Mauricio Licul. On je u Gradskom vijeću već odavno eutanaziran, rijetki se sjećaju kad je posljednji put otvorio usta.

Otpisani

Od ostalih potencijalnih konkvistadora funkcije Borisa Miletića preostaje praktički likvidiran Živi Zid, HNS-ovka Kristina Bulešić koju, očigledno, ne shvaćaju ozbiljno, i potencijalni članovi HSU-a, stranke u vegetativnom stanju. SDP-ovci se još uvijek nisu usuglasili, a dodatni im je problem što čelni čovjek stranke u Istri Vili Bassanese za župana ne bi išao niti pod razno. Radolović tako mora birati između Županije i Grada te pronaći nekoga tko će popuniti kandidaturu koju ona ne želi. S obzirom na to da SDP nema dovoljno prepoznatljivih lica, to bi, na nekoj od te dvije razine, mogao biti bivši predsjednik pulske organizacije te stranke i bivši gradski vijećnik Danijel Ferić, koji uopće nije naveden kao opcija u istraživanju unatoč tome što nije otklonio mogućnost da uđe u kampanju.

Ne treba čuditi što u IDS-u iz redova HDZ-a najvećeg protivnika vide u vijećniku Petru Ćuriću čiji su kolege u vijeću Mirko Jurkić i Ivona Gudelj gotovo neprimjetni, dok se predsjednica pulskog HDZ-a Marija Slišković praktički nikad nije ni pojavila u javnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini