piše Jasna ORLIĆ

Najgori virus je strah


Pula je sablasno prazna. Čini se kao da smo upali u tamu sličnu onoj za vrijeme Domovinskog rata. Puste ulice, škole i vrtići bez dječje graje, zatvoreno je sve što je radilo. Strah i tjeskoba može se nožem rezati u zraku. Ne možeš izbjeći toj kolektivnoj svijesti, jednostavno te zapljuskuje sa svih strana. A panika nas blokira, izaziva iracionalno ponašanje. Zdrav razum nestaje. Ljudi jedni druge optužuju, ljute se, bijesne, nema solidarnosti, pretrpavaju smočnice, otimaju se za zadnje maske, strahuju od svakog traga prehlade. Istina, u isto vrijeme strahuju i za svoja radna mjesta, za svoje zdravlje i zdravlje obitelji. Živci su tanki. Postaju agresivni. Otimaju se za zadnje zaštitne rukavice ili kupuju sedmo sredstvo za dezinfekciju. Da ih nije strah od zaraze, opalili bi svakog tko im se približi bliže od metra.

Jedno je oprez drugo je psihoza. Ovo sada je više od toga. Vrijeme je da se suočimo sa svojim strahovima. Kad pogledaš strah ravno u oči, on postaje manji. Kao kad dijete pogleda ispod kreveta - gdje je to čudovište - i ono nestaje. Virus neće nestati, ali i to čudovište će se smanjivati, kažu stručnjaci, relativno brzo. Izdržimo. Ostanimo ljudi.

Strah kao magnet upravo priziva nesreće. Ovo je strah od nepoznatog virusa. Ali ipak čini se da je strah veći od virusa. Epidemiolog Igor Rudan u zadnjem postu na facebooku uspoređuje koronavirus s gripom. Naglašava da je gripa opasna bolest, godišnje ubije samo u Americi 500.000 ljudi, pa ipak stanovništvo se toliko nje ne boji kao ove korone. Ne luduje. Za sada je veća šansa da ćemo umrijeti od gripe nego koronavirusa, no to se realno ne percipira. Nije nas toliko strah gripe jer otprilike znamo što možemo očekivati, poznata je, a ono što je poznato ne stvara toliki strah premda je možda opasnije.

Dovraga i strah. Duboko udahnem i usredotočim se na prirodne, obrambene snage svoga tijela. One su najbolje što imamo u borbi s izazovima. Deepak Chopra u svojoj najnovijoj objavi na youtube kanalu preporučuje određenu meditaciju kojom se smanjuje rizik od virusa. Također preporučuje vježbe disanja, meditacije, vizualizacije i zahvalnosti. Pogledajmo život na drugi način, s više nesebičnosti i manje konzumerizma. Odmaknimo se od opsesivnog praćenja vijesti o pandemiji i prisjetimo se onih vještina koje znamo, poručuje ovaj svjetski poznati guru.

Hrvatski lifecoach Ivan Bavčević pak poziva nas da uvijek budemo oprezni, ali ne i u strahu, jer strah paralizira. Najgori virus je strah, to je virus uma, kaže Ivan. Mentalni virus ubija najveći broj ljudi. To je onaj virus uma zbog kojih nastaju bolesti kao što su zatajenje srca i tumori. Kad ispari ljubav i suosjećanje, ljude zarazi mržnja, ljutnja, zavist, zamjeranja, neopraštanja, ugnjetavanja, kritiziranja, a to su najopasnije zaraze.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater