KOMENTAR JURICE KÖRBLERA

Nadrealne scene iz SAD-a nezapamćeni su udar na demokraciju

Jurica Körbler

Jurica Körbler


Nadrealne scene koje dolaze iz Amerike ove večeri predstavljaju udar na demokraciju kakav zemlja ne pamti. Svi su ove srijede očekivali nerede, ali nitko ovakve. Tko je mogao pomisliti da će gomila ljudi dirigiranih Trumpovim huškanjem pokušati izvesti državni udar, s nesagledivim posljedicama za SAD.

Pred Amerikom su dramatični dani, bez obzira što je za očekivati da će udar na Capitol biti suzbijen, a Zastupnički dom i Senat izglasati novog predsjednika Joe Bidena. Ovaj dan ostat će zapamćen kao jedna od najvećih sramota za američku naciju, demokraciju, poštivanje osnovnih prava. Toj štetočini od Donalda Trumpa uspjelo je izvesti manipulirane ljude na ulice Washingtona, a nije isključeno da će se neredi širiti Amerikom.

Ostaju brojna pitanja bez odgovora. Svi su znali da se sprema skup u Washingtonu i kako je uopće bilo moguće da se ovako nešto dogodi. Svi su znali da će poludjeli Trump pokušati svim silama opstruirati potvrdu Bidenove pobjede, ali kako su republikanci mogli dozvoliti tako nešto. Kako je moguće da u Americi dođe do upada rulje kroz mali prozor u Capitol, jer to je napad terorista koji je trebao biti spriječen. Bar u obračunu s teroristima Amerika ima iskustva.

Odgovorno se pokazao potpredsjednik Mike Pence, koji je hitno evakuiran i koji je i uoči sjednice na Capitolu poručio da će poštivati volju naroda i neće opstruirati izborne rezultate. Sada i njega Trump napada, a republikanci koji su mu bili skloni svim silama žele zaustaviti kaos. Prekasno.

Što slijedi narednih dana. Sigurno je da će izborni proces ići dalje i da je od 20. siječnja i službeno Joe Biden novi američki predsjednik. Što će biti s Trumpom, tim arhitektom kaosa, teško je predviđati. Da je pravde, završio bi u zatvoru.

"Naša je demokracija napadnuta", odmah je reagirao Joe Biden. "Ovo je napad na vladavinu prava, što je neviđeno. Da budem jasan, ove scene kaosa nisu odraz istinske Amerike, oni ne predstavljaju ono što smo mi. Vidjeli smo ekstremiste, ovo je nered, kaos i ovo mora stati odmah. Pozivam ovu bandu da se povuče i omogući demokraciji da ide naprijed".

Pozvao je Trumpa da se odmah pojavi na televiziji i zahtjeva da opsada stane. "Ući u Capitol, razbijati prozore, ulaziti u urede, to nije protest, to je pobuna. Ovo gleda svijet, kao što gledaju mnogi Amerikanci. Ja sam tužan i šokiran. Naša je demokracija došla u mračan kutak".

Eto što se dogodi kada pajac kao što je Donald Trump dođe na vlast. Što pajac, fašist kojeg treba zauvijek zaustaviti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini