PIŠE CHIARA BILIĆ

Načelnik Stojnić, šerif našeg doba


Bivši HDZ-ov ministar uprave Lovro Kuščević naučio nas je važnu životnu lekciju - javašluk može prerasti u prvoklasnu aferu.

I ne samo to. Majušni feleri u načelničkim imovinskim karticama mogu obilježiti status čitave jedne općine, pa bila to i Općine Nerežišće. Općina Nerežišće doživjela je razapinjanje po nebrojenim novinskim stupcima diljem zemlje. Zli jezici će konstatirati da sada svi barem znaju gdje se nalazi. Ni ministar rumenih obraščića, nije prošao lišo.

Ostao je, prisjetimo se, bez ministarske fotelje, a obitelj je povješao na stup srama i izložio javnom linču. No, Kuščevićeva greška nije traljavo popunjavanje imovinske kartice. Moglo bi se tako činiti, ali to nipošto nije slučaj. Ne. Kuščevićev grijeh je njegova politička pohlepa. Da nije prihvatio ministarsku poziciju, Kuščević bi u ovom trenutku bio HDZ-ov anonimus raskošnog imutka, još jedan načelnik iz Dalmacije. S obzirom na to da je Općinom Nerežišće kraljevao 11 godina, za pretpostaviti je da bi to bez po muke nastavio činiti kroz još nekoliko mandata.

Istarski načelnik Nivio Stojnić uživa upravo tu privilegiju, povlasticu bezimenog IDS-ovog načelnika "neke male općine" smještene "negdje u Istri". Općina Tar-Vabriga, možda ćete se iznenaditi, prosječnom Hrvatu ne znači bogzna što. Sreća po Nivija Stojnića, političkom i medijskom Zagrebu vrijedi još manje. No, da je kojim slučajem Stojnić postao ministar, njegove bi imovinske kartice možda bile i njegov kraj.

Ne kažemo ovdje da je načelnik Stojnić tat, kriminalac, političar koji zlorabi svoj položaj ili, kako se to već kaže, lokalni šerif. Ne daj bože. Ne bismo to mogli tvrditi niti da je tome tako. Za takvu osudu nemamo dokaza. Stojnić, naime, tako nesuvislo popunjava svoje imovinske kartice, da je iz njih moguće iščitati jedino nelogičnosti. Ništa više od toga. Njegova šeprtljavost može neupućenom promatraču možda i nalikovati na pronevjeru, a njegov lik podsjećati na Kuščevićev, ali takav sud ne bi mogao potkrijepiti ama baš ničime. Stojnić je poput Schrödingerove mačke: u isto vrijeme može biti čist kao suza i notorni varalica. Mi to ne znamo. Međutim, lakše ćemo to podnijeti znajući da, unatoč tome što mu zakon nalaže da te podatke objelodani transparentno, niti Stojniću nije jasno što je upisivao, a što nije, koje je nekretnine kupovao, a koje nasljeđivao, zašto je primao plaću, ali je nije prijavio. To vam je naprosto tako. Ako ne poštujete zakon, nije vas niti briga što ga kršite.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of