PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Na izbore hladne glave

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


Na izbore hladne glaveNedjeljni gradski izbori u Pazinu te dodatni izbori za nacionalne manjine bit će i posljednji festivali demokracije za duže vrijeme. Ako se lokalne vlasti pokažu čvrstima – kod parlamanetarne većine ne očekuje se nedostatak posade – sljedeći put na izbore idemo tek za tri godine da bi izabrali nove eurozastupnike.

Gradski izbori u Pazinu, kao jedinom županijskom središtu gdje se trebaju održati, iznenađujuće su važne za čak četiri ambiciozne političke stranke u Istarskoj županiji, a pokazat će i njihov odnos snaga na nacionalnoj razini. Riječ je, dakako, o IDS-u kojem su to prvi izbori nakon izbora novog predsjednika Dalibora Pausa i izbora u stranačkim organizacijama na terenu. U Pazinu će se pokazati je li IDS i dalje u padu ili je možda točna posljednja procjena Crobarometra da im je rejting porastao. Ali, sve osim većine od šest vijećnika za IDS je poraz, jer je samo vlast u Gradskom vijeću pokazatelj da mogu utjecati na politiku gradonačelnice Suzane Jašić iz Možemo!.

Možemo! traži sličnu podršku i nije uzalud zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević dolazio u Pazin podržati stranačku drugaricu. Osvoje li Gradsko vijeće, pokazat će da se uspješno šire po Istri i Hrvatskoj i da su još na valu velike popularnosti. Pritom im koalicija sa SDP-om ili nezavisnom listom, koja je do sada bila premalobrojna, također odgovara.

SDP-u odgovara svaki rezultat što ih, u stanju raspada u kakvom se nalaze, stavlja u poziciju moći. Isto vrijedi i za nezavisne liste, dok je HDZ u posebnoj poziciji. Teško da vjeruju da će pobijediti u Pazinu, ali sudjelovanje u vlasti za njih bi značilo nastavak uspješne politike na istarskom terenu. Na lokalnim izborima osvojili su dvije općine – uz tradicionalno Sveti Petar u Šumi i Karojbu – te su kasnije "preuzeli" i Funtanu. Uspiju li i u Pazinu postati faktor koji odlučuje, pokazat će se da je HDZ ipak našao formulu kojom se u Istri može obratiti biračima.

Ali, najbolji savjet biračima, kako onima u Pazinu tako i drugima, dalo je Državno izborno povjerenstvo. DIP je preporučio pridržavanje svih epidemioloških mjera, poput nošenja vlastite olovke, provjetravanja prostorija, održavanja distance i nošenja maski, te mjerenje tjelesne temperature ujutro na dan izbora. Drugim riječima, da se na izbore ide hladne glave, a ne u bunilu vrućice koju može izazvati i virus politike. DIP se držao propisivanja anti-COVID mjera, ali preporuka da se bira hladne glave, promišljeno i uz to da se prethodno pročitaju barem osnove stranačke ponude koja se nudi, ne treba se shvatiti samo epidemiološka mjera. Izlazak na izbore hladne glave – to je više od epidemiološke mjere.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater