PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Mrak koalicija


Amsterdamska koalicija svakim je danom u sve većem prijeporu. Nova afera s neprijavljenim primanjima bivše ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš sustigla je prežestoke izljeve gorčine s kojima u javnosti istupa Krešo Beljak, dok je sve izglednija propast Uljanika dala povoda brojnim komentarima da je za to kriv - IDS. Medijsko recikliranje tih priča – uz negativnu kampanju prema Amsterdamskoj koaliciji koju će sigurno voditi velike stranke i pripadnici vladajuće većine – moglo bi poništiti njezin trenutni rejting koji im jamči mjesto u Europskom parlamentu, ali i šanse da koalicija ostane da okupu za predstojeće predsjedničke i parlamentarne izbore. Paradoksalno je što će politička konkurencija imati priliku da dobro iskoristi zamke koje su pojedini lideri Amsterdamske koalicije postavili sami sebi.

Naime, nakon medijske prozivke i otvaranja slučaja na Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interese zbog neprijavljenih primanja koje je imala kao predsjednica stručne komisije u Ministarstvu graditeljstva, Anka Mrak Taritaš nije našla prikladnim prijaviti slična primanja koje je imala pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. U HGK je primila 52 tisuće kuna dok je bila ministrica, što je iznos jedne godišnje prosječne hrvatske mirovine. Poruka biračima je: ne pitajte za novac, liderica koalicije Anka Mrak Taritaš ima ga toliko da ne primjećuje uplate na svoj račun.

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a dao je priliku da ga se proglasi netrpeljivcem i prostakom od kojeg se ograđuju koalicijski partneri. Poručujući eurozastupnici Ruži Tomašić „Sikter iz Hrvatske!” (baš je isti izraz, sikter, dan prije koristio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić govoreći o Kosovu), odnosno tjerajući konzervativnog Vice Batarela nazad u Australiju, Beljak se pokazao posve netolerantnim političarom bez živaca za pristojnu polemiku u javnom prostoru. bog takvih izjava, IDS je svom koalicijskom partneru javno uručio „žuti karton”.

Što se tiče samog IDS-a, ta će stranka narednih tjedana biti pod žestokom političkom paljbom zbog Uljanika, iako to brodogradilište nisu upropastili ni stranački pripadnici ni lokalna i regionalna politika što je oni vode.

Amsterdamska koalicija teško će, nastave li se afere s parama Anke Mrak Taritaš i verbalna agresija Kreše Beljaka, ostvariti rejting od 12 do 15 posto, koliko očekuju na svibanjskim izborima. Glasove će im "pokrasti" oni bez afera i na koje ne pada sumnja, poput Starta Dalije Orešković. U samo nekoliko tjedana, liberalno-lijevo-seljačka koalicija mogla bi potonuti u politički mrak. I to zahvaljujući vlastitim liderima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater