PIŠE Ivor BALEN

Možemo, Clinton i parcele po Puli

Ivor Balen

Ivor Balen


Pulski ogranak stranke Možemo nastavlja obilaziti buduća gradilišta u Puli, upozoravati da se tamo ne bi smjelo graditi i tvrditi da je riječ o takozvanom urbanocidu. Prošla su dva mjeseca od osnivanja ove popularne zagrebačke političke opcije u Puli, kada je na njeno čelo došla poznata ekološka aktivistica Dušica Radojčić. Od tada do danas, stječe se dojam, sve što rade je to da obilaze mjesta gdje bi trebali niknuti stanovi i protestiraju protiv. Prvo su bili na Delfinu, pa na Vidikovcu, a u međuvremenu, kad im ponestane građevinskih parcela na kojima bi se bunili, ulove se smrada na Kaštijunu. I tako u krug.

Takav pristup ne treba čuditi jer je Možemo i u Zagrebu poznato po višegodišnjem protivljenju raznim građevinskim projektima, a i čelnica pulske varijante Dušica Radojčić ime je stekla na isti način. Još su svima, primjerice, u sjećanju skupovi na Valovinama protiv ski-lifta, koji je u međuvremenu izgrađen i apsolutno nikome ne smeta. Ali, čini se da u takvo vrijeme živimo. Zbog jala i nemoći onih koji ništa ne grade ni ne poduzimaju, političke bodove najlakše je skupiti tako da se gradnja i poduzimanje zabrane i svima ostalima. To je taj bazen u kojem pecaju možemovci, i oni u Zagrebu i ovi u Puli. Bazen koji je u Hrvatskoj - gdje su rentanje djedovine i uhljebljenje u javnu službu još uvijek glavne gospodarske grane - uvijek zahvalan i izdašan.

To je, naravno, sasvim legitimna politika, ali očekivali smo da će opcija kojoj ni u Puli ne nedostaje mladih intelektualaca ponuditi nešto više i konkretnije od najbanalnijeg populizma. Jer, u Hrvatskoj u raznim gradovima postoje opcije koje nude nešto novo, hrabro i zanimljivo, primjerice smanjenje ili ukidanje prireza, realizaciju opipljivih projekata, ocjenjivanje zaposlenika gradske uprave, smanjenje njihovog broja, financijsku stabilizaciju proračuna i brže izdavanje građevinskih dozvola. No ako se ne želi zamjeriti svojoj bazi, grupacija Možemo, u Zagrebu, Puli i svim drugim gradovima, ne smije obećati ništa od toga.

Najbolje je to sročio kandidat te stranke za gradonačelnika Rijeke Nebojša Zelič, inače poznati filozof i intelektualac, koji je mrtav-hladan rekao da oni "nemaju namjeru zamišljati megaprojekte". To je kao da kandidat za trenera nogometne ekipe kaže da oni nemaju namjeru zamišljati naslove prvaka! Zamislimo, na primjer, da guverner New Yorka DeWitt Clinton 1817. godine nije zamislio projekt kanala Erie, koji je, po općeprihvaćenom mišljenju, bio presudan da New York City postane vodeći grad u Americi, a kasnije i svijetu. Ujedinjeni narodi, najveće tvrtke, najbolji muzeji i najljepši parkovi dom bi našli negdje drugdje. Usporedba možda jest pretjerana, ali smisao je isti: samo veliki projekti i velike ideje dovode do velikih postignuća. I veliki ljudi, kakvi se, nažalost, u stranci Možemo trenutačno ne vide.

Pulski možemovci za sada nisu rekli da ih ne zanimaju megaprojekti, što im nije ni potrebno jer oni prilično revno opstruiraju i male. A kad ne opstruiraju, onda govore o svojem programu koji se svodi na "zeleni grad", "zelena radna mjesta" i "zelenu budućnost", odnosno niz općih parola koje u naravi ne znače - ništa.

Srećom po njih, ostalo je još dosta privatnih parcela po Puli…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini