Piše Dubravko GRAKALIĆ

Može li Sabor naučiti za trojku?

(Ilustracija)

(Ilustracija)


Početak jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora, na čijem su aktualnom prijepodnevu zastupnici za očekivana i podosta demagoška pitanja dobili podjednake odgovore, otvorilo je staro pitanje ugleda i povjerenja, što ga kod građana izaziva najviše tijelo hrvatske demokracije. Naime, u svim istraživanjima rejting agencija posljednjih godina Hrvatski sabor redovito i isključivo dobiva dvojku, ocjenu s kojom se u školi, možda uz poneki popravak, dobiva prolaz u viši razred, dok su ostala dva tijela državna vlasti, Vlada i Ured predsjednika, uglavnom ocijenjeni s dobrim, odnosno trojkom.

Što bi sabornici, izabrani sa stranačkih i nezavisnih lista u zakonodavno predstavničko tijelo, trebali učiniti da mršavu prolaznu ocjenu zamjene s carskom ocjenom, osrednjom trojkom, ne bi im mogao objasniti ni sam ministar obrazovanja. Jer i nije riječ o pukom zbrajanju i retoričkim vještinama. Pojedini zastupnici ne zatvaraju usta, ali izgube mandat nakon četiri godine. Drugi predlažu dobre zakonske izmjene, no preglasa ih vladajući stroj svojim strojevim korakom.

Ipak je jasno da bi zastupnici – kako bi im birači povjerovali te ih bolje ocijenili – trebali biti konkretniji, življi, pristojniji i svakako uzimati manje novca iz državnog proračuna. Najmanja zastupnička plaća dvostruko je veća od državnog prosjeka po kojem svi "jedemo gulaš", iako mnogo nemaju za krumpir.

Rad Hrvatskog sabora u narednim mjesecima ocjenjivat će se na osnovu važnih izbora i zakona koji će se tamo donijeti. Izmijene zakona o obnovi, promjena zakonske regulative povezane s prešutnim minusima u bankama, što se odnosi na skoro milijun građana, zatim donošenje novog Zakona o radu, potvrđivanje novog predsjednika Vrhovnog suda – to su prvorazredne teme na kojima će ozbiljni političari dobivati dobre, a demagozi dovoljne ocijene.

Ali, rad Sabora ocjenjivat će se i na osnovu atmosfere, afera, šušura i skandala koji se tamo očekuju. Hoće li se Klub SDP-a raspasti javno, uz svađe i sukobe, ili će se politički neistomišljenici drugarski razići, mirno i bez teških riječi? Što će biti s potpredsjednikom Sabora Miroslavom Škorom, prebjegu u Hrvatske suvereniste koji nemaju dovoljno mandata da zadrže to mjesto? Kako će se ponašati neovisni zastupnici ili oni iz malih stranaka te namjeravaju li sklapati neprincipijelne koalicije koje će njihovim biračima pokazati da su – namagarčeni? Hoće li HDZ biti dovoljno bahat da odbije sve prijedloge oporbe? Koliko je uvjerljiv profesionalni glumac iz Možemo! Vili Matula kad govori o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima?

Cijela slika rada Hrvatskog sabora u rukama je samih sabornika i oni će sami zaslužiti svoju dvojku, trojku, a možda i jedinicu? Ili, kako je napisao još Aristotel na kraju "Nikomahove etike" - "zbog kojih se uzroka jednima državama upravlja skladno, a drugima obrnuto. Pošto se te stvari prouče, možda ćemo bolje uvidjeti i koji je državni poredak najbolji te kako se svaki mora ustanoviti i kojim se zakonima i običajima mora poslužiti. Započnimo, dakle, svoju raspravu."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum