PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Može li "Puljak" smijeniti Puljka?

Ilustracija

Ilustracija


Gradski izbori u Splitu, zakazani za kraj travnja, bit će najveći realni politički test za sve relevantne političke stranke. Hoće li predsjednik stranke Centra Ivica Puljak uspjeti zadržati mandat koji je, a da nije ni trebao, dao na raspolaganje građanima, ili će ga smijeniti novo lice sličnog profila, nestranački Zoran Đogaš u ime HDZ-a, glavno je pitanje u toj zagonetki. Ostali kandidati, Željko Kerum i neslužbena imena koja se spominju u SDP-u i drugim strankama ne zvuče kao ozbiljni suparnici Puljku i Đogašu. Nažalost, kandidaturu nije u ime HSS-a Kreše Beljaka još najavio Siniša Vuco, što bi splitskim izborima dalo estradno-zabavnu notu prikladnu ljetnim danima raspusta u kojima će građani pratiti izbornu kampanju i izaći na birališta.

Ivica Puljak i Zoran Đogaš, zapravo, isto su lice s dva naličja, stranačkim i nestranačkim. Puljak je, trudeći se godinama, zajedno sa ženom Marijanom, saborskom zastupnicom, da pokrene stranke Pametno i Centar, gradio imidž znanstvenika u politici, stručnjaka koji je političko biće koje želi pomoći svom gradu i zemlji. Stručnjak je za božju česticu, astrofiziku i znanost koju većina birača ne razumije, ali doima se ozbiljno i ne pripada političkim ekstremistima. Ostavku je dao zbog gluposti svog zamjenika kojeg je zbog bahatosti trebao jednostavno otpustiti, a ne s njim izginuti.

HDZ je pak povukao zanimljiv potez – kandidirali su nestranačkog Zorana Đogaša, stručnjaka medicinske struke koji vodi – Centar za spavanje. Dakle, podjednak je tip usko profiliranog stručnjaka od kojeg do sada nismo čuli nikakav politički ekstremizam. Očito su u HDZ-u odlučili Ivici Puljku suprotstaviti drugog "Puljka", sofisticiranog gospara, a ne recimo dr. Vicu Mihanovića koji izaziva brojne viceve na društvenim mrežama.

Uspjeh s "gosparima", kad se građanstvu htjelo izaći na izbore, HDZ je imao s Antom Krstulovićem Oparom, a SDP s Ivom Baldasarom. Kad je odlučivala periferija grada, pobijedio je Željko Kerum, lokalni tajkun koji je osnovao stranku onako kako drugi lokalni tajkuni osnivaju nogometne klubove.

Test u Splitu najvažniji je politički događaj do parlamentarnih izbora u ljeto 2024. godine, ako se oni ne održe prije vremena. Priziva ih oporba, ali dok je predsjednik SDP-a Peđa Grbin na popularnosti na nekoliko postotaka, dok Socijaldemokrati nisu prava i registrirana stranka, male su šanse za promjenu vlasti. Tome u prilog ide i činjenica da stranke političkog centra, od samog Centra do GLAS-a, IDS-a ili HSLS-a dobivaju, do tri posto glasova što znači da je upitno da li bi uopće ušli u parlament.

Štoviše, Puljak je splitskim izborima riskirao i budućnost svog Centra jer će im možebitni gubitak drugog najvećeg grada u državi smanjiti rejting i pretvoriti ih u instant-stranku za jedan saborski mandat. HDZ ne riskira ništa; vlast u Splitu ionako nemaju, ali im daje priliku da se preslože do slijedećeg izbornog ciklusa. Očekuje nas, dakle, malo ljetne političke zabave s posljedicama koje sigurno neće razgaliti sve njezine sudionike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini