PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Može i bez politike

Kolinda Grabar Kitarović / Dubravko Grakalić

Kolinda Grabar Kitarović / Dubravko Grakalić


Veliko je iznenađenje svojim političkim pristalicama ovih dana priredila bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. U intervjuu za jednu komercijalnu tv mrežu, ex predsjednica je rekla dva podatka koji se iz političarskih usta vrlo rijetko izgovaraju. Prvo, da i ona osjeća odgovornost što se nije, za njezinog mandata, više radilo na poboljšanju demografskih mjera da Hrvatska ne bi ostala bez gotovo deset posto pučanstva u posljednjoj deceniji.

Drugo, i analitičarima politike još zanimljivije, potvrda je Kolinde Grabar-Kitarović da njoj stranačka iskaznica nije potrebna. Dakle, ne vraća se u HDZ, ne osniva novu stranku, ne namjerava postati Plenković umjesto Plenkovića i uopće demantira sve važne kuloarske priče na vlastiti račun koje su se mogle čuti proteklih mjeseci. Bivša predsjednica ostaje bivša u politici – vjerojatno će samo izlaziti na izbore, ako u tom trenutku bude u zemlji.

Naime, brojnim skepticima unatoč, Kolinda Grabar-Kitarović uspješno je nastaviti ploviti u međunarodnim vodama. Uz predavanje i poslove na stranim sveučilištima te članstvo u odboru Međunarodnog olimpijskog komiteta zaduženom za izbor gradova gdje će se održavati buduće olimpijade, još uvijek nije demantirano da je bivša hrvatska predsjednica kandidatkinja za mjesto glavne tajnice NATO saveza. Tamo je godinama radila kao pomoćnica glavnog tajnika i da u NATO-u, izgleda, smatraju da je vrijeme da se na to mjesto postavi žena s odgovarajućim iskustvom Kolinda Grabar-Kitarović jedan je od izbora.

Nesumnjivo postoje i druge prilike za novu međunarodnu karijeru bivše predsjednice. Nedavno je neuspješno pokušala osvojiti dužnost u Ujedinjenim narodima te se čini da joj stranačka iskaznica doista nije potrebna. Ne natječe se, naime, za ravnatelja kakve javne ustanove ili komunalnog poduzeća, pri čemu je stranačka iskaznica najvažnija diploma.

Bivša predsjednica prva je stanarka Pantovčaka koja nema, tako sada kaže, ambicija u domaćoj politici. Ivo Josipović odmah je po gubitku izbora osnovao političku stranku, te je kasnije utopio u SDP. Stipe Mesić, predsjednik dvije države, od čega Hrvatske dva puta, čak je najavljivao i treću kandidaturu. Ali, to mu ne dopušta Ustav, no i u vremešnijoj dobi još je politički aktivan. Da mu stranka koja ga je kandidirala na predsjedničko mjesto, HNS, još uvijek postoji na razini kakva je bila, nema sumnje da bi se Mesić češće javljao u ulozi aktivnog političkog umirovljenika.

Priznati da je radila pogreške – i izaći iz stranačke politike – neočekivan je i velik potez Kolinde Grabar-Kitarović. Mnogi bi je trebali slijediti, ne samo bivši predsjednici Republike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater