PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Mostov Miletić – skok u koš za otpatke

Dubravko Grakalić

Dubravko Grakalić


Saborski zastupnik Mosta Marin Miletić, profesionalni političar i nekadašnji vjeroučitelj koji se proslavio demagogijom i ispraznim parolama na odavno zaboravljenom prosvjednom skupu nastavnog kadra na zagrebačkom Jelačić placu, ne bira načine da dospije u medije kako bi podigao rejting u utrci za gradonačelnika Rijeke. Nakon video prezentacija, brojnih intervjua u kojima je teško pobrojati neostvariva obećanja te uz niz notorne stranačke propagande, Miletić se u maniri žešćeg primitivca osvrnuo i na vječnu temu muško-ženskih odnosa, razlika i sposobnosti ljepšeg spola da budu ravnopravne mužjacima poput njega.

U nedostatku muške hrabrosti da se suprotstavi političarkama i ženama koje imaju poganiji jezik od njega – poput konkurentkinje u riječkoj gradonačelničkoj utrci Katarine Peović ili rječite spisateljice Vedrane Rudan – Miletić je olako ustvrdio kako žene nisu konkurencija mužjacima u – sportu. U košarci ih može, kaže, on sam pobijediti čak petero jer po njegovom vjeroučiteljskom uvjerenju jedan muškarac pod košem vrijedi kao pet žena. Da nije predavao islamski vjeronauk?

Simpatično mu je odgovorila reprezentativka Hrvatske Mia Mašić poručivši mu da sam odredi vrijeme i termin utakmice, iako je taj odgovor odviše nježan za političku poruku koji je wannabee riječki gradonačelnik Miletić poslao.

Ustvrdivši kako su žene manje vrijedne od muškaraca u sportu Marin Miletić izravno je skočio s mosta u koš za otpatke i iz toga će ga njegov Most teško izvući. Na izborima se, doduše, čuju svakakve gluposti – tko ima volje neka posluša splitskog HSS-ovca Sinišu Vucu ili HDZ-ova zagrebačkog majstora za cjepiva Davora Filipovića koji je također košarkaš sa šansama da završi u košu za propale političare – ali uvođenje rodne neravnopravnosti posve je nesnošljiva tema u bilo kojem izbornom procesu.

Nažalost, jasno je kako vjeručitelj iz Sabora Marin Miletić ima u tom poslu ponižavanja žena i dosta istomišljenika ili barem onih koji ne smatraju važnim što je on jedan bolji, snažniji i sposobniji od pet žena. Barem u košarci, što je promicanje starog mužjačkog stereotipa da ženama nije mjesto na sportskom borilištu nego, recimo, u kuhinji.

Kandidat za gradonačelnika Rijeke Miletić s tom bi politikom – u skladnoj kombinaciji s natražnjačkim Mostom – sigurno pobijedio sredinom 19. stoljeća. Danas će mu teže uspjeti, ali uz žene svakako za poraz može okriviti medije, komunjare, liberale i protivnike svega nazadnoga.

Na lokalnim borilištima u Istri, do sada, nismo uočili prikazu poput Marina Miletića. Čuje se svašta, optužbe vrište na sve strane, novi i stari političari žele se ugrijati uz ognjište politike koje je uvijek toplo, ali minimum dostojanstva nije prijeđen.

A vrijeđanje žena zbog uspjeha na izborima – to znači diskvalifikaciju i prije nego što je utakmica počela. Miletiću, zavucite se u svoju mušku svlačionicu ne predajući kandidaturu ni za Rijeku, ni za Hrvatski sabor, ni za kućni savjet!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom