PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Most na suhom?

Ilustracija

Ilustracija


PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Hoće li HDZ prevesti Most žedne preko bujice antivaksera i protivnika covid potvrda u zamršenom raspletu priče o referendumu kojeg ćemo gledati narednih mjeseci? Nakon što je Mostu trebalo gotovo mjesec dana da prebroji i lijepo zapakira oko 400 tisuća glasova podrške za referendum s dva pitanja – trebaju li nam potvrde da smo cijepljeni ili testirani protiv zaraze te da o mjerama odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom – vladajući su sada na redu da pokrenu proceduru koja može trajati podugo.

Most je, kako se čini, predugo čekao sa svojom ceremonijom predaje potpisa na kojoj su glavne zvijezde bili njihovi honorarni suradnici, bračni par Selak-Raspudić, te likovi poput Mire Bulja kojemu treba predočiti koliko se ljudi zarazilo, pa i umrlo jer se u gradu gdje je gradonačelnik nisu poštovali mjere tijekom dočeka Nove godine. Osim toga, dok su pakirali potpise, broj zaraženih preskočio je 15 tisuća dnevno, zavladao je novi omikron soj, škole su dobrim dijelom online, obavezno testiraju se i školska djeca – dok ugledni znanstvenici, u Vladinom savjetu i izvan njega, ponavljaju da su covid potvrde u nas potrebne jer ipak smanjuju širenje zaraze. Danas bi Most teško dobio toliko potpisa – a i rejting koji je kao stranka dobio sakupljanjem referendumskih potvrda već im je opao. Iznova su ispod deset posto podrške birača i za primat na desnici nastavljaju se tući s Domovinskim pokretom čiji lider Ivan Penava postaje sve prepoznatljiviji i izvan Slavonije.

No, razlog zbog kojeg bi Most ostati "na suhom" što se referenduma tiče zove se - procedura. Bez obzira na grmljavinu koja se čuje iz Mostovih redova, ona će biti spora. Ovog tjedna tek se održava sjednica nadležnog saborskog odbora koji treba raspraviti što da se radi, potom potpise treba prebrojiti, a zatim vidjeti prihvaća li Hrvatski sabor zahtjev za referendum ili smatra da su pitanja na rubu ustavnosti, pa će o njima raspravljati Ustavni sud. U HDZ-u su već najavili, dosta relaksirajućim tonom, da će se tražiti očitovanje Ustavnog suda – čiji je najveći broj neovisnih sudaca došao iz te stranke – dok je ostale postavio SDP koji također ne odobrava referendum.

Ustavni sud je, naravno, neovisan, ali za svaku odluku treba mu najmanje tri mjeseca. Kad se sve zbroji, referendum bi – prođe li na Ustavnom sudu – mogao biti raspisan na ljeto – a tada covid potvrde možda više neće biti važna tema. Države s visokom procijepljenošću ih ukidaju, pa iako Hrvatska nije među njima, mogla bi to učiniti zbog dolaska turista. Možda se povuče i peti val pandemije, pa dobijemo klinički čisto ljeto – to se danas ne može predvidjeti.

Ali, može se predvidjeti da će Most biti preveden žedan (glasova) preko vode i sve će biti proceduralno ispravno. Institucije će, polako, odraditi svoj posao.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater