PIŠE Robert BURŠIĆ

More ispire sve čovjekove boljke

Robert Buršić

Robert Buršić


Čovjek i more su neraskidivo povezani, od pamtivijeka: ono je čovjeku izvor hrane, egzistencije, zdravlja i opuštanja. More ima čudesan utjecaj na naše fizičko i psihičko zdravlje. Ljudi su ga opjevali u mnogim pjesmama, štovano je kroz razna božanstva, o njemu su se ispredali mitovi i legende.

Prema staroslavenskoj mitologiji u početku nije bilo ničega, tek beskrajna mračna praznina nad morem, koje je počivalo na zgusnutoj sili tmine. More je bilo silno duboko i usud je odredio da samo božansko biće može dosegnuti do njegova dna posutog magičnim zlatnim prahom stvaranja i iznijeti ga nad površinu. Iznad voda postojala je tek jedna stvar: veliko jaje, a u jajetu je počivao Svarog, božanski tvorac, koji je okružen silom tame eonima snivao san o postanku svijeta. Pod utjecajem životnih sila u trenu božanskog rođenja, pojavila se na ljusci jajeta pukotina i iz nje sinu oslobođeno svjetlo koje je dotad blagotvorno okruživalo usnulo božanstvo. Svjetlost udari o tminu pokrenuvši u njoj silu stvaranja, zvanu božanskim Tibogom, božanstvom bez stvarna oblika, silu koja će voljom Svarogovom stvoriti tvar od koje će biti sazdan svijet. (Hrvatski mitovi i legende).

Bog mora za stare Hrvate bio je Vodan. Slično čitamo u Bibliji (Knjiga Postanka) o počecima svijeta i čovječanstva: Zemlja bijaše pusta i prazna, tmina se prostirala nad bezdanom, rastavi Bog svjetlo od tame; razdvoji vode od voda; vode pod nebom skupi na jedno mjesto, i pokaže se kopno. Bog kopno prozva zemlja, a vode mora.

Morska voda je višestruko učinkovita. Hipokrat, otac medicine, prvi je proučavao ljekoviti učinak mora i morskih krajeva. Do te je spoznaje došao promatrajući blagotvoran učinak mora na ranjene ruke ribara. Shvatio je da morska voda smanjuje rizik od infekcije i obnavlja stanice kože, te potiče izmjenu minerala i toksina između krvi i vode. Stari Grci i Rimljani bili su fascinirani morem, pa je pjesnik Euripid pisao kako more vraća zdravlje čovjeku, filozof Platon je tvrdio da ispire sve čovjekove boljke, a rimski liječnik i filozof Galen opisao je ljekovito djelovanje čestica soli koje sadrži morski zrak.

Sredinom 19. st. liječnik Claude La Bonnardiere osmislio je sustav liječenja morskom vodom i zrakom, nazvavši ga talasoterapija (grč. thalasa = more). Jadransko more, najčišće more Europe, bogato je mineralima i mikroelementima. Voda u Jadranu izmijeni se u tri godine i tri mjeseca; za neka druga mora to razdoblje traje i do 40 godina. Veliki broj rijeka ponornica koje izviru iz kršnog vapnenca Velebita dodatno ga oplemenjuju kalcijem i drugim mineralima. Ono sadrži više od 80 esencijalnih minerala i elemenata. U tragovima to su natrij, magnezij, kalciji, kalij, silicij, čak srebro i zlato, uran, dušik, litij, cink, fosfor, jod i željezo.

I jedno aktualno pitanje: zimsko kupanje - ludost, hrabrost ili nešto treće? Tradicija zimskog kupanja seže u doba prije nove ere kada su Spartanci, odgajani u posebno strogom režimu, redovito koristili hladne kupke. Smatrali su da hladna voda učvršćuje njihovo tijelo i duh, pa od tuda i poslovica ?U zdravom tijelu - zdrav duh?. U istočnim zemljama, zimsko kupanje vezano je uz liturgiju i slavljenja bogojavljanja, dok su u sjevernoj Americi i sjevernoj Europi, zimske morske radosti vezane uz proslavu Nove godine. U novije vrijeme to je slučaj i u nas, primjerice, novogodišnje tradicionalno kupanje na pulskoj plaži Mornar.

Prema nekim vjerovanjima, more kao izvor života, beskrajan je izvor pozitivne energije, dok je ljudsko tijelo jedinka sastavljena od pozitivne i negativne energije. Ulaskom ograničene energije u veliki bazen pozitivne energije počinje "bitka" kojom tijelo nastoji sačuvati svoju energiju. Tu bitku gotovo uvijek gubi i ispunjava se pozitivnom energijom, to brže što je razlika temperatura tijela i mora veća. Zbog toga se smatra da je hladno more jedan od najučinkovitijih neprijatelja stresa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater