Piše Goran ROJNIĆ

Modriću nikad ništa ne smeta


"Vatreni" su, koliko god to netko ne želi priznati, nacionalni simbol, ali Ivan Rakitić drugi je put zaredom otkazao Zlatku Daliću. Ne treba smetnuti s uma da je Rakitić već otkazivao reprezentaciji, u eri izbornika Ante Čačića. Sada je, pak, stavio izbornika pod veliki pritisak jer u nacionalnoj vrsti reda treba biti, bez obzira o kome se radilo i kakve su mu zasluge

 

Ivan Rakitić zaslužuje mjesto u "kući slavnih" hrvatskog nogometa. Ne samo zbog osvojenog srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje je nepogrešivo izvodio posljednje jedanaesterce protiv Danske i Rusije te u polufinalu protiv Engleske odigrao utakmicu unatoč bolesti, već zbog niza velikih partija za "vatrene. Jasno je da je Rakitić velikan "vatrenih".

Međutim, Rakitić je, već drugi put, otkazao akcije "vatrenih". Na kraju prošle sezone, za njega izuzetno iscrpljujuće u Barceloni, početkom ljeta bio je ozlijeđen. Barem se tako prezentiralo. Sada je, navodno, "uvrijeđen" odnosnom Barcelone, barem ako je suditi po navodima u medijima, koja ga je na silu htjela mijenjati i slala u Pariz, Torino, London. Rakitića, za kojeg se kaže da je psihički iscrpljen takvom neizvjesnom situacijom kroz cijelo ljeto, izdala je, dakle, Barcelona. "Vatreni" nisu, ali on je otkazao reprezentaciji Hrvatske.

 Priče "mercata"

Prijelazni rok, slanje igrača u druge destinacije i slične solucije, uobičajena su priča "mercata". Što bi tek javnosti ispričao Mandžukić za odnos Juventusa u kojem je do jučer bio heroj. Lovren i Rebić, s oprečnim scenarijima, također su to osjetili na svojoj koži ovog ljeta. Međutim, obojica su se pojavila u kampu "vatrenih" i stavila na raspolaganje izborniku Zlatku Daliću. Baš kao što se uvijek na raspolaganje stavlja kapetan Luka Modrić, najbolji igrač Hrvatske, najbolji igrač svijeta u prošloj godini.

I Modrića se, svaki prijelazni rok, šalje iz Real Madrida u razne svjetske velikane (Manchester United, Inter, Juventus, Milan i pariški PSG te Kina). No, to na njemu, očito, ne ostavlja traga kada su "vatreni" u pitanju. Uostalom, nakon "kriminalne" prošle sezone Reala, bio je najbolji protiv Walesa u Osijeku. Par dana kasnije (kada je mogao već započeti godišnji odmor s obitelji na nekoj jahti), ušao je u finišu prijateljskog susreta s Tunisom u Varaždinu, po najvećem pljusku pokušao povezati hrvatske redove da bi se izbjegao poraz. Sigurno je ušao i da bi domaćim gledateljima pružio prigodu da vide najveću zvijezdu "vatrenih". Modrić zna da Hrvatska nije ista s njim ili bez njega u sastavu. Zna da hrvatski navijači žele vidjeti "vatrene" u najjačem sastavu, pogotovo nakon oproštaja Mandžukića, Ćorluke i Subašića. 

Iznad svih

Evidentno je, Modriću nikad ništa ne smeta kad je Hrvatska u pitanju. Nije mu "smetalo" čak niti vrijeđanje zbog "ne sjećam se" svjedočenja, kada ga je 99 posto javnosti razapelo "na križ". Na prvu tadašnju akciju spremno se odazvao, nije tražio izlike, na terenu se na najbolji mogući način suprotstavio "protivnicima". O otkazu reprezentaciji nije niti pomišljao. Realno, ta se situacija čini snažnijom po psihu od seljenja tijekom prijelaznog roka, a Modrić je na nju odgovorio dolaskom na akciju reprezentacije. Očito je psihički stabilniji, jači, hrabriji. Zato i jest najbolji hrvatski igrač, i svjetski prošle godine.

"Vatreni" su, koliko god to netko ne želi priznati, nacionalni simbol, ali Ivan Rakitić drugi je put zaredom otkazao Zlatku Daliću. Ne treba smetnuti s uma da je Rakitić već otkazivao reprezentaciji, u eri izbornika Ante Čačića. Sada je, pak, stavio izbornika Dalića pod veliki pritisak jer u nacionalnoj vrsti reda treba biti, bez obzira o kome se radilo i kakve su mu zasluge. Uostalom, jedino izbornik ovu situaciju može "presjeći". Nisu li u Rusiji, a i navijači u Lijepoj našoj, svi vikali "Iznad svih - Hrvatska". Ili ipak nije?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of