PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Miletićeva digitalna Istra

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


Kandidat IDS-a za istarskog župana Boris Miletić načinio je značajan iskorak u svom izbornom programu i njegovoj prezentaciji. Iskusni šef IDS-a nije - kako se možda očekivalo - u prvi plan razvoja regije koju želi voditi u mandatu 2021. - 2025. - istaknuo turizam i poljoprivredu, masline, teran i malvaziju - nego IT sektor. Istra će biti digitalna regija, pomoći će se osnivati IT tvrtke, otvoriti prostori za coliving i coworking informatičara, poslovi s javnom upravom obavljat će se elektronski i, bude li se ostvario barem dio tog plana, Istarska županija će opet biti predvodnica jedne nove politike u Hrvatskoj.

Naravno, kandidat Miletić nije zaboravio sve druge sastavnice istarske privrede - ni hotele, ni kampove, ni OPG-ove ni veliku industriju koja je nakon smanjenja Uljanika postala mala kad se po broju tvrtki sagledava. Ali, IDS-ov šef na prvo mjesto stavio je IT Istru, tehnološki i informatički razvijenu regiju čiji je glavni cilj postati okupljalište informatičara, inkubator računalnih firmi koje razvijaju softver za globalno tržište i to je dugo čekani pomak od tradicionalnog istarskog gospodarstva.

Istri ne treba ni ekološki sumnjiva industrija, ni isključiva prodaja sunca, mora i prirodnih ljepota. Pandemija korone koja je dovela u pitanje ovogodišnju sezonu - te umanjila rezultate prošle - pokazala je kako se ne mogu sva jaja staviti u istu košaru, odnosno da uz moderne hotele i pansione, delicije i bisku što ih se prodaje turistima - treba imati i ekonomske grane koje ni korona ne može iskorijeniti.

Digitalna Istra jedan je od takvih projekata i nije neobično da ga Miletić gura u prvi plan, uz sekundiranje Valtera Flega, eurozastupnika i bivšeg župana koji u Bruxellesu sjedi u "digitalnim odborima" i poznaje problematiku na nivou Europske unije.

Miletićeva prva, digitalna točka izbornog programa "100 posto Istra" putokaz je kamo IDS želi voditi i dosta je drukčija od konkurenata koji idu naprijed sa starim frazama. Doduše, ni IDS ne odustaje od svoje svjetonazorne i društvene politike temeljene na lijevom liberalizmu, antifašizmu i convivenzi. Ali, ne plače ni za "prolivenim mlijekom" - svakome je jasno da više nikad neće biti Uljanika s dvije-tri tisuće zaposlenika te da su državne investicije poput uređenja željezničke mreže ili vojnog centra za dronove uglavnom prazna obećanja.

Istra danas ima Infobip u Vodnjanu, sutra može imati stotine programera i računalnih inženjera koji će u malim i srednjim firmama - ako im se pomogne bez velike birokratizacije te davanjem poslovnih prostora i manjim porezima - gurati naprijed svoje ideje na zahtjevnom globalnom tržištu.

Napokon, ako je Istra uspjela u vrhunskom hotelijerstvu, ugostiteljstvu, vinarstvu i poljoprivredi, nužan je korak dalje koji će je odvesti u tehnološki najrazvijenije regije Europske unije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum