Piše Robert FRANK

Miletić – Bernardić 1:0


Možda je ovo što se sada događa utakmica života predsjednika IDS-a Borisa Miletića, vrhunac njegove dosadašnje političke karijere.

Proteklih mjesec dana, u (polu)dramatičnim okolnostima pregovarajući sa SDP-om oko predizborne koalicije za srpanjske parlamentarne izbore, gradonačelnik Pule pokazao je staloženost, taktičnost i na kraju, kad mu je sve ispalo kao lojem podmazano, određenu nadmoć. Kruna pregovora je dogovor SDP-a i IDS-a oko sastavljanja zajedničke liste za 8. izbornu jedinicu. IDS je, definitivno, prošao bolje, unatoč tome što je u realnim okvirima SDP puno jača stranka. Ne, nije Miletić preveo Bernardića potpuno žednog preko vode, udijelio mu je par kapi, ali više da ga zavara, nego da zadovolji njegove potrebe. No puno je važnije da mu je točno dijagnosticirao stanje i temeljem toga pred ambicioznog šefa SDP-a izašao s maksimalističkim zahtjevima.

Skužio je Miletić, dakle, koliko Bernardić želi postati premijer, znao je da je ovaj za predizbornu suradnju spreman bogato nagraditi i ispuniti mu brojne želje pa je zato za IDS zatražio i dobio tri ulazna mjesta za Sabor plus vjerojatni prolaz za bratskog PGS-ovca. Izvukao je Miletić tako i više nego se nadao. I onda je, u simboličnom odmjeravanju snaga, povukao možda i ključan potez. Iako je gledajući pojedinačnu snagu obje stranke sva logika ukazivala da bi paraf na sporazum o priključenju IDS-a Restart koaliciji trebao biti stavljen u Zagrebu, u centrali SDP-a kao stožerne lijeve stranke i matice koalicije oko koje se okupljaju manji sateliti, sve je jučer potpisano u Puli. Na terenu IDS-a kojem je SDP došao na noge. Bernardić, kao jedan od samo dvojice realnih kandidata za premijera, kao političar veće stranke pa sukladno tome i veće specifične težine od Miletića, simptomatično se dovezao na Poluotok.

Time je prema slavodobitnom Miletiću i IDS-u pokazao visoki stupanj zahvalnosti, ali i respekta. Ako toga dosad nije bio svjestan, od jučer šefu SDP-a mora biti jasno da mu je IDS partner, ali težak, tvrdoglav i zahtjevan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini