Piše Dubravko GRAKALIĆ

Milanović trči i drugi krug?

Ilustracija

Ilustracija


Državni poglavar Zoran Milanović, čija je dvogodišnjica života na Pantovčaku proteklih dana naširoko obilježena u medijima, mogao bi, kažu upućeni u staklenu kuglu hrvatske politike, krenuti i po drugi mandat kad za to dođe vrijeme. Alkar iz predsjedničkih dvora, kako ga je ovih dana oslovio jedan ugledni komentator, neće do kraja mandata sigurno promijeniti svoju ćud i karakter, možda samo protivnike u ringu, ali u poziciji moći drži ga velika popularnost koju je stekao u dosadašnjoj praksi predsjedničkog posla.

Milanović je pozitivan za 59 posto građana i za svoj rad dobiva trojku, kažu rejting agencije, a takvu je popularnost imao samo prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Popularniji je, kažu, od ex-predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i stranačkog kolege dr. Ive Josipovića, te doživljava podršku birača svih stranaka i u svim regijama. Najviše onih daju podršku ljevici i SDP-u, ali za njega su i HDZ-ovci, suverenisti i IDS-ovci. Vrlo je popularan u Istri i Primorju, i tu se treba prisjetiti da su glasovi koje je dobio u tim dijelovima Hrvatske presudili na izborima. Tu njegovu taktiku priznali su i stratezi predsjedničke kampanje, a njegovo pomirenje s IDS-om kojeg je posvađao s Damirom Kajinom moglo se opisati kao put u Cannosu. Najprije je, baš poput njemačkog vladara Henrika IV., čekao na prijem od strane IDS-ovaca, da bi ga oni potom pripustili u svoj zamak poput pape Grgura VII.

U budućnosti bi moglo biti i obratno – IDS bi mogao potražiti neizravnu podršku Milanovića na parlamentarnim izborima – jer im je stranka, kažu analitičari, u krizi. Podršku između redaka tražit će svakako i SDP, što se vidi iz toga što je Milanović nedavno branio Peđu Grbina u aferi s naknadama za odvojeni život.

Zoran Milanović ne izjašnjava se o ambicijama za drugi krug utrke na Pantovčak. Ni prvi puta nije žurio – od ručka sa "svojim" SDP-ovcima u Funtani do objave kandidature prošlo je dosta vremena, dok je HDZ bio siguran u dobar rejting predsjednice Kolinde. Ali, za ozbiljnu kandidaturu potrebno je najmanje dvije godine rada, privlačenja saveznika koji imaju ljude na terenu i pisanje programa koji rijetko tko pročita. Prosinac 2024. u kojem bi se trebao održati prvi izborni krug stoga i nije tako daleko kako se čini. Posebno ako se uz "karakter" želi ponuditi i nešto drugo.

S druge strane, u HDZ-u i u desnim strankama nije vidljiv ozbiljniji kandidat za Pantovčak. U recentnim previranjima, teško da o njemu mogu i razmišljati. Možda će baš to – nedostatak razmišljanja – i dovesti do nove kandidature alkara Milanovića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini