PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Milanović sukobio IDS i SDP


Rasplamsale su se stare strasti na istarskom političkom zemljovidu. Očekivano, vatru je potpalio predsjednički kandidat s karakterom Zoran Milanović, dok su potpalu na lomaču nesporazuma složno počeli nabacivati lideri IDS-a i SDP-a koji s bivšim premijerom imaju dugu listu (ne)raščišćenih računa.

Najprije je tajnik IDS-a Giovanni Sponza – još dan prije oficijelne Milanovićeve kandidature – preko medija poručio kako treba vidjeti što je s koalicijom SDP-a i HDZ-a u Umagu koju doživljavaju kao najavu "velike koalicije" te dvije najbrojnije stranke nakon budućih parlamentarnih izbora. Potom je saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika poručio da bi Zoran Milanović trebao navratiti do IDS-a i zamoliti da ga podrže, što je sve izazvalo reakciju Danijela Ferića, pulskog SDP-ovca koji je u doba Milanovićeve Vlade bio šef Hrvatske lutrije te Vilija Bassanesea, šefa istarskog SDP-a koji koalira s istarskim HDZ-om u Umagu.

Sukob je očito krenuo i bez obzira na koju stranu pretegnuli argumenti – šteta za predsjedničkog kandidata MIlanovića već je počinjena jer je jasno kako ga dio IDS-a neće podržati te da od suradnje dvije stranke u skoroj budućnosti neće biti ništa. Malo je vjerojatno da će se politička suradnja SDP-a i HDZ-a u Umagu prekinuti zbog Sponzinih zahtjeva u ime IDS-a. Još je manje vjerojatno kako će Milanović doći na noge Borisu Miletiću, objasniti mu svoju politiku i zamoliti da na izborni dan IDS-ova stranačka mašinerija ode na biralište i da mu podršku.

"Predsjednik s karakterom" Milanović nije karakter koji bi to učinio, a za sada i nema političku platformu koju bi bilo kome predstavio.

Ocjene SDP-ovih regionalnih lidera Danijela Ferića i Vilija Bassanesea da će Milanović dobiti glasove u Istri i bez IDS-a svakako su točne. Pa na nedavnim svibanjskim izborima SDP je u Istri dobio 8.790 glasova i sigurno bi mogao ponoviti taj rezultat. Može mu pridodati i rezultate koalicijskih partnera koje će imati, poput HSU-a, ali u zbroju bi mu mogli, kao i na europskim izborima 2013. godine ili na parlamentarnim izborima 2016. godine, nedostajati glasovi IDS-a za pobjedu koji se kreću u rasponu od 40 do 50 tisuća.

SDP-ovi Ferić i Bassanese u pravu su i kad predlažu da IDS ima svog kandidata iako bi on uzeo upravo glasove SDP-a. Ali, na taj bi način IDS promovirao svoju politiku i podigao vidljivost i rejting za naredne parlamente izbore. U Amsterdamskoj koaliciji Milanovića nisu lijepo dočekali ni u GLAS-u jer im je odbojna pomisao da ga podrže uz HNS, stranku koja je prevarila i samog Milanovića, i birače, i vlastito članstvo.

Rasplamsavanje starih strasti između istarskog SDP-a i IDS-a dobra je prilika da sagore dosadašnji nesporazumi i da konačno postane jasno mogu li i na koji način te stranke surađivati u budućnosti koja im se nudi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini