PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Milanović je pokazao kako se poštuje Ustav


Poruka zdravstvenog stožera #ostanidoma očito ima slabiju prihvaćenost među političkim provokatorima, ustaškim revizionistima i ljubiteljima „Za dom spremni” egzibicija. Kako smo vidjeli na 25. obljetnici vojno-redarstvene akcije „Bljesak” u Okučanima, za širu javnost anonimni branitelj osramotio je – skidajući se poput striptizete iz odijela u majicu s ustaškim pozdravom – i same žrtve koje su tamo pale za slobodu i sve postrojbe Hrvatske vojske koje su se tamo borile.

Iz tog je igrokaza političke gluposti na vrijeme izašao samo predsjednik Republike Zoran Milanović koji je napustio skup gdje se ističe ustaško znakovlje najavljujući tako novo pravilo u državnom protokolu – gdje smrdi na endehaziju i ustašiju, predsjednika države biti neće. Šteta što Milanović tako nije postupao i prije – u posljednjoj izbornoj kampanji podupirali su ga i navodni HOS-ovci i političari kojima su „ustaše domoljubi” - ali odgovornost za poštovanje Ustava sada očito shvaća vrlo ozbiljno.

Činjenica da je HOS – kao paravojno krilo Hrvatske stranke prava – raspušten još krajem 1991. godine – posljednjih godina služi kao opravdanje filoustašama i krajnjim desničarima da se crne vojničke odore, rimski pozdrav, klicanje "za dom spremni" i druga simbolika fašističke hrvatske kvislinške državne tvorevine iz razdoblja Drugog svjetskog rata koristi s izlikom da se time odaje sjećanje na Domovinski rat. Nema ništa lažnije od toga – pripadnici Zbora narodne garde i Hrvatske vojske u ratu nisu koristili nacističke insignije i pozdrave i to znaju svi koji su tom ratu sudjelovali. Pripadnici HOS-a koji su se po raspuštanju svoje paravojske priključili regularnim hrvatskim postrojbama svakako se nisu pozdravljali s "Za dom spremni!"

Naravno da tu nije riječ o „starom hrvatskom pozdravu”, te kako se u ovakvim slučajevima treba sjetiti slučaja nogometaša Joea Šimunića koji je svoje pravo na kliktanje ustaških parola izgubio i na Ustavnom sudu. U preambuli Ustava Republike Hrvatske jasno je navedeno čiji je sljednik današnja Hrvatska – treba li podsjećati da se radi o antifašistima i ZAVNOH-u, a ne o tzv. NDH i genocidnom režimu koji je provodio rasne zakone – i posve je jasno kako predsjednik Republike treba poštovati Ustav na koji je ne tako davno zaprisegnuo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater