PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Mi gradimo prugu – pruga gradi nas!

Ilustracija / Dubravko Grakalić (Snimili Milivoj Mijošek / Adriana Tošić)

Ilustracija / Dubravko Grakalić (Snimili Milivoj Mijošek / Adriana Tošić)


Najava vječnog političara Radimira Čačića, nekadašnjeg "prvog potpredsjednika Vlade" i sadašnjeg minornog partnera u vladajućoj koaliciji kojeg u Hrvatskom saboru predstavlja jedna zastupnica, da je stiglo vrijeme da raskine stranačke sveze s HDZ-om i drugim koalicijskim partnerima – nije izazvala uzbunu na Markovu trgu.

Čačić je svoju najavu izlaska iz koalicije – koja bi tako spala na 76 ruku, uključujući Silvana Hrelju iz "projektne suradnje" HSU-vlast – izrekao zbog toga što se ne ispunjava dogovor o izgradnji pruge Čakovec – Varaždin –Lepoglava –Zagreb, a što je bio uvjet za podršku Andreju Plenkoviću 2017. godine kada je koalicija uglavljena. Nova pruga skratila bi putovanje željeznicom od Čakovca do Zagreba s trenutačnih tri i pol sata na pedeset minuta te omogućila da Međimurci i Zagorci, među kojima je svakako i sam Čačić, u kratkom roku navrate do Zagreba. Drugim riječima, Čačić se ponio kao vođa smjene na radnoj akciji Brčko - Banovići 1947. i uzviknuo: "Mi gradimo prugu, pruga gradi nas" iliti "Mi gradimo prugu, pruga gradi koaliciju".

U posljednje dvije godine Radimir Čačić nekoliko je puta uvjetovao ostanak Reformista, stranke koja je jedan od derivata HNS-a gdje je nekada bio predsjednik, u vladajućoj koaliciji. Otkad je koaliciju "pojačao" HSU-ov zastupnik, prijetnji parlamentarnom krizom je manje, ali danas Čačić ponovno prijeti odlaskom iako više nije presudna ruka u Hrvatskom saboru. Štoviše, ako je točno da Plenković može računati na Hrvoja Zekanovića, HSS i nekoliko zastupnika Domovinskog pokreta te možda na koji glas s ljevice jer se zastupnicima ne ostaje bez posla, Čačićev zahtjev za prugom čisti je politički folklor.

Uzrok tome nije pruga za Čakovec, nego političko i medijsko urušavanje Reformista te samoreklama samog Ratka Čačića koji jako voli koristiti velike riječi da bi izrekao male ideje. Naime, poslije uhićenja njegova petrinjskog pulena i bivšeg gradonačelnika Petrinja Darinka Dumbovića zbog petljanja s državnim novcem javnost je uvidjela da Reformisti reformiraju, a čačičevci "čačuju".

Jedini jaki potez koji je Čačić mogao odigrati poslije takve sramote - iako kod političara sramote nema - je podsjećanje da se ne gradi pruga koju je on dogovorio još 2017. godine. A ne gradi se, kako je objasnio, jer to ne odgovara HDZ-u i HNS-u koji ipak u tom djelu Hrvatske imaju više birača od Reformista i drugih stranaka tog formata.

Izgradi li se pruga, „bodovi“ i glasovi ionako će ići HDZ-u i Plenkoviću koji će to odlično medijski iskoristiti – baš kao i nedavnu promjenu vezanu uz obiteljske mirovine – gdje mu je Hrelja poslužio kao statist. Čačić je, doduše, već odavno statist u hrvatskoj politici. Nakon sljedećih izbora postat će voajer – gledat će je samo na televiziji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum