PIŠE DAVOR ŠIŠOVIĆ

Mentalitet ili imunitet krda?


U preporodno doba, krajem 19. i početkom 20. stoljeća, u Istri se udomaćila poslovica "Slogom rastu male stvari, a nesloga sve pokvari". Ta je poslovica bila geslo Naše sloge, prvih novina na hrvatskom jeziku u Istri, a znade ju se uklesanu naći i na nekoliko spomenika zajedništvu naših ljudi, primjerice na zdanju izvora pitke vode u Svetom Martinu pokraj Buzeta.

Danas je pojam sloge inflatoran, pogotovo nakon što ga je bivša predsjednica u mnogim prilikama izlizala. Sagledajmo današnju situaciju: zbog korona-krize sve je stalo, iako se na sreću nije baš sve srušilo ili urušilo. Svaki mali korak ka promjeni stanja ovih dana možemo smatrati uspjehom, a niz malih uspjeha - ponovno pokretanje ove ili one proizvodnje, ponovno zapošljavanje onih koji su zbog korone dobili otkaz, ponovna prodaja nagomilanih količina raznih roba koje se nisu imale gdje plasirati, ponovni dolazak turista, popunjavanje školskih, restoranskih, uredskih i drugih stolica - sve su to "male stvari" koje u zbroju mogu dati sada toliko nasušno potrebne velike brojke kao izraz potrebne i donedavno gotovo iščezle sloge. U želji da se sav život, pogotovo u svojim ekonomskim dimenzijama, što prije obnovi - u tome nema nesuglasica, nije ni logično da ih bude.

Oporavak će potrajati dulje nego što dosežu zakonski termini za provođenje izbora, a kažu da se parlamentarni izbori moraju održati do kraja godine. Bez obzira na to kako će se izbori provoditi, da li s maskama i rukavicama, da li s dovoljnim razmacima među glasačima i među članovima biračkih odbora, hoće li oni u samoizolaciji moći izaći na glasanje ili ne, velikoj većini naših glasača i u vrijeme izbora, a pogotovo u vrijeme kampanje, na pameti će biti mnoge druge važnije i pametnije stvari.

Fejsbukom kruži "mema" na kojem Krstičević šapće Plenkoviću nešto o mentalitetu krda, a ovaj ga ispravlja da se ne radi o mentalitetu nego o imunitetu krda. Ono prvo kao već imamo, a ono drugo još nismo stekli. U nastupajućoj kampanji mnogi neće htjeti ponovno slušati o partizanima i ustašama i sličnim deplasiranim temama o kojima će se, čini se, mnogo govoriti. Bolje bi bilo da to preskočimo i da, ako već treba, na izbore idemo bez ikakve kampanje, ali još bi bolje bilo da, na tragu misli kako poslije korone više ništa neće biti isto, i s politikom odlučimo uspostaviti oštrije i kritičkije odnose, i da naučimo politiku ignorirati nauštrb potreba stvarnoga života za koji politika naprosto treba osigurati nužne uvjete i ni u što se drugo ne smije petljati. No, bojim se da to neće ići, jer naprosto imamo mentalitet, a ne imunitet krda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater